insurpad

Brzo i digitalno

Unesi registraciju i usporedi ponude osiguranja

Život

Dva nova hrvatska proizvoda zaštićenog naziva u EU

Autor: 035portal Datum objave: 24.11.2022. u 09:00


Europska komisija je u Službenom listu Europske unije od 21. studenog 2022. godine objavila da je Meso istarskog goveda-boškarina / Meso istrskega goveda-boškarina dobilo europsku zaštićenu oznaku izvornosti, a Samoborska češnjovka / Samoborska češnofka europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Time Hrvatska ima čak 37 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda upisanih u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićena na području cijele Europske unije, a nalazi se na visokom sedmom mjestu među državama članicama.

 

EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda. Postupak zaštite naziva Meso istarskog goveda-boškarina / Meso istrskega goveda-boškarina započeo je u kolovozu 2019. godine, a radi se o zajedničkoj zaštiti naziva proizvoda hrvatskih i slovenskih proizvođača odnosno Saveza uzgajivača istarskog goveda i Kmetijske zadruge Agraria Koper, koji su nadležnim Ministarstvima podnijeli zajednički zahtjev za zaštitu oznake izvornosti za naziv Meso istarskog goveda-boškarina / Meso istrskega goveda-boškarina. Riječ je o svježem mesu podvrgnutom kontroliranom postupku zrenja u trajanju od najmanje 15 dana, dobiveno od goveda izvorne pasmine istarsko govedo. Meso istarskog goveda – boškarina / Meso istrskega goveda – boškarina je svijetloružičaste do tamnocrvene boje, umjereno prožeto intramuskularnim masnim tkivom, aromatično, ugodnog mirisa, punog karakterističnog okusa govedine, meko i sočno te kao takvo pogodno za pripremu različitih mesnih jela. Proizvodi se na području istarskog poluotoka, kvarnerskog otočja, na Krasu, Čičariji i na Podgrajskom podolju s južnim padinama Brkina. Govedo je u nekadašnjim istarskim seoskim domaćinstvima služilo prvenstveno kao radna stoka, a kako bi izdržao teške uvjete rada s vremenom je razvilo snažnu genetsku konstituciju te se prilagodilo klimi i vegetaciji uzgojnog područja te skromnom načinu hranidbe. Upravo zbog ovakvog načina uzgoja i hranidbe, mnogi su vlasnici svoja grla nazivali „Boškarin“, budući da riječ „boška“ označava naziv za šumu ili visoku makiju.

 

Specifikaciju proizvoda Meso istarskog goveda – boškarina / Meso istrskega goveda – boškarina možete pogledati ovdje.

 

Postupak zaštite naziva Samoborska češnjovka / Samoborska češnofka započeo je u svibnju 2020. godine, kada je Udruga „Samoborska češnofka“ Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla za naziv Samoborska češnjovka / Samoborska češnofka.

 

Samoborska češnjovka / Samoborska češnofka je dimljena kobasica za kuhanje proizvedena od usitnjenog svinjskog, goveđeg i/ili junećeg mesa te masnog tkiva svinja uz dodatak uvarka od svježeg češnjaka i suhog bijelog vina. Jedna od posebnosti Samoborske češnjovke / Samoborske češnofke, koja ovisi o vještini majstora, je i špajlanje odnosno ručno povezivanje kobasica u par drvenim malim štapićem za što je potrebno puno iskustva. Proizvodi se unutar administrativnih granica grada Samobora i okolnih naselja smještenih u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, na istočnim obroncima Samoborskog gorja. Koliko je Samoborska češnjovka / Samoborska češnofka značajna za zemljopisno područje u kojem se proizvodi i koliki ugled uživa, u najvećoj mjeri svjedoči Festival Samoborske češnofke, koji održava grad Samobor u okviru proljetnog sajma već 10 godina. Specifikaciju proizvoda Samoborska češnjovka / Samoborska češnofka možete pogledati ovdje.

 

Republika Hrvatska sada ima 37 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Uz sada registrirane nazive Meso istarskog goveda – boškarina / Meso istrskega goveda – boškarina i Samoborsku češnjovku / Samoborsku češnofku, registrirani su i nazivi proizvoda: Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso ‘z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Varaždinski klipič, Malostonska kamenica, Rudarska greblica, Dalmatinska pečenica, Dalmatinska panceta, Lički škripavac, Bračko maslinovo ulje, Zagorski bagremov med i Zagorski štrukli / Zagorski štruklji.

 

 


Sustav zakazao? Nakon šutnje institucija — roditelji uzeli stvar u svoje ruke
Škola
Sustav zakazao? Nakon šutnje institucija — roditelji uzeli stvar u svoje ruke

Nakon jučerašnjeg teksta o prijavama roditelja iz šestog razreda O...

26.11.2025. u 07:38

Učenik donio bombu u školu?!
Priče
Učenik donio bombu u školu?!

Uznemireni i očajni roditelji učenika šestog razreda OŠ „Đur...

25.11.2025. u 17:30

Frano Piplović poručuje: ‘Ako ne govorimo, drugi će pisati našu povijest.’
Grad to su ljudi
Frano Piplović poručuje: ‘Ako ne govorimo, drugi će pisati našu povijest.’

Katarinski sajam i ove je godine ponudio bogat program i velik broj izlagača, no...

24.11.2025. u 20:00

´Incident´ obilježio Katarinski sajam: Što se događalo u šatoru nakon zatvaranja?
Koncerti
´Incident´ obilježio Katarinski sajam: Što se događalo u šatoru nakon zatvaranja?

Nakon što je SBonline objavio vijest o neuobičajenoj atmosferi u ugostite...

24.11.2025. u 12:15

Nagrada koja se čekala 14 godina: Ivana Opačak donijela COMET u Slavonski Brod!
Škola
Nagrada koja se čekala 14 godina: Ivana Opačak donijela COMET u Slavonski Brod!

Ekonomsko-birotehnička škola u Slavonskom Brodu ovih je dana upisala jeda...

24.11.2025. u 10:00

Snježna bajka nestaje sutra – ali vikend donosi još veće iznenađenje
Servisne informacije
Snježna bajka nestaje sutra – ali vikend donosi još veće iznenađenje

Brodsko-posavska županija ulazi u novi tjedan pod snježnim pokriva...

24.11.2025. u 07:30

Obogatili se pečenjem rakije
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Obogatili se pečenjem rakije

  OBOGATILI SE PEČENJEM RAKIJE Došavši iz Amerike tražiti s...

23.11.2025. u 20:00

Nepokolebljiva snaga Domovine: Mato Pudić i borba za prava branitelja
Grad to su ljudi
Nepokolebljiva snaga Domovine: Mato Pudić i borba za prava branitelja

U srcu brodskoga posavlja, u gradu Slavonski Brod, koji je tijekom Domovinskoga...

23.11.2025. u 12:00

Grad podsjeća na obveze tijekom zimskih uvjeta
Servisne informacije
Grad podsjeća na obveze tijekom zimskih uvjeta

Slavonski Brod jutro je dočekao pod svježim snježnim pokrivačem koji je pao sino...

22.11.2025. u 20:00

Brodski tandem koji ruši sve rekorde: Hrvoje i Dule osvojili Hrvatsku!
Grad to su ljudi
Brodski tandem koji ruši sve rekorde: Hrvoje i Dule osvojili Hrvatsku!

Sinoćnja emisija Provjereno donijela je priču kakva se ne pojavljuje često na te...

21.11.2025. u 20:00

Europol otkrio kako ekstremisti vrbuju djecu?!
Savjeti i trikovi
Europol otkrio kako ekstremisti vrbuju djecu?!

Videoigre su desetljećima bile sinonim za zabavu, opuštanje i virtualni b...

21.11.2025. u 17:30

Komunalac nastavlja veliko čišćenje grada – dva nova naselja na rasporedu
Servisne informacije
Komunalac nastavlja veliko čišćenje grada – dva nova naselja na rasporedu

TD Komunalac d.o.o. Slavonski Brod obavještava građane da će se u subotu,...

21.11.2025. u 15:00

Četiri sata, 49 prekršaja: Gdje vozi ovaj grad?
Radar
Četiri sata, 49 prekršaja: Gdje vozi ovaj grad?

Prekjučer je na prometnicama Brodsko-posavske županije bilo napeto. Policijski s...

21.11.2025. u 12:30

Tjedan koji se pamti: Hrvatski učenici otkrivali Španjolsku bez granica
Škola
Tjedan koji se pamti: Hrvatski učenici otkrivali Španjolsku bez granica

Učenici i učiteljice Osnovne škole Blaž Tadijanović vratili su se iz &Sca...

20.11.2025. u 15:00

Slavonski Brod preuzima vodstvo: Ovako izgleda kad sustav stvarno radi
Događanja
Slavonski Brod preuzima vodstvo: Ovako izgleda kad sustav stvarno radi

Sinoć je u Slavonskom Brodu, u organizaciji educiranog medicinskog osoblja Zavod...

20.11.2025. u 10:00

Podaci su stigli – i nisu dobri. Brod opet u crvenom!
Radar
Podaci su stigli – i nisu dobri. Brod opet u crvenom!

SLAVONSKI BROD – Dok Slavonski Brod već godinama vodi bitku s kronično lo&...

20.11.2025. u 07:30

;