Naslovna / Vijesti / Brodski azil za životinje imat će i ambulantu i karantenu

KUćNI LJUBIMCI

Brodski azil za životinje imat će i ambulantu i karantenu

Uz pse, azil će dom biti i mačkama.

Brodski azil za životinje imat će i ambulantu i karantenu
035portal
  • 2015-07-21 07:09:29

Azil za napuštene životinje, koji se u Slavonskom Brodu trenutno gradi, u konačnici bi trebao smjestiti 120 pasa.
Na parceli od oko 5 tisuća četvornih metara grade se dva bloka s kavezima za pse i mačke. Plan je sagraditi pet blokova, a trenutno se rade zidovi. Završetak prve faze radova očekuje se za mjesec dana.
Procijenjena vrijednost kompleksa je oko pet milijuna kuna, a Grad Slavonski Brod planira sredstva pribaviti iz europskih fondova.

Do potpune izgradnje azila o napuštenim životinjama brinu tri brodske udruge: Spas, Victus i Treća sreća, čiji volonteri po dojavama i uz pomoć facebook stranica odlaze po životinje, traže im privremeni smještaj ili trajni dom, liječe ih, hrane..
Do udomljavanja životinje često prođe i više od tri mjeseca, a svi znamo da briga o životinji košta. Zato je svakoj od ove tri udruge pomoć itekako došla jer životinja kojoj je potrebna veterinarska njega, hrana i voda, nije kriva što ju je vlasnik odbacio u kanal, ostavio pored autocesta, izbacio iz dvorišta prije odlaska na more.
Isto tako, životinje koje su ostavljene na cesti šire bolesti, a to nije problem samo onih koji skupljaju odbačene kućne ljubimce, nego problem cijele zajednice.

Upravo zato, volonteri i ljubitelji životinja se i više nego vesele i pozdravljaju izgradnju azila u kojem bi, prema riječima gradonačelnika Duspare, bilo dobro da posao preuzmu udruge ali postoji i mogućnost oblika koncesije s veterinarom koji bi pružao usluge po potrebi. Također, otvorena je i mogućnost da se osnuje poseban tim ljudi iz Komunalca koji će voditi brigu o azilu i životinjama koje su pretrpjele hladnoću, kišu, vrućinu, strah..

Treba podsjetiti - veliki je broj životinja na ulici jer "vlasnici" ne ispunjavaju svoju zakonsku obvezu. Svaki vlasnik psa dužan je psa čipirati do trećeg mjeseca života, te životinju propisno cijepiti.
Kada bi svaki ostavljeni, napušteni ili odlutali pas imao svoj čip, vratio bi se isti dan svom vlasniku.
Ovako, zahvaljujući neodgovornim vlasnicima koji ne shvaćaju da pas može živjeti i po 15 godina i da njegovo održavanje košta, imamo previše lutalica na ulicama.