Naslovna / Informacije i vijesti / Što se sve može kupiti u Učeničkoj zadruzi „Tkanica“?

UDRUGE

Što se sve može kupiti u Učeničkoj zadruzi „Tkanica“?

Srednja škola Matije Antuna Reljkovića Slavonski Brod

Što se sve može kupiti u Učeničkoj zadruzi „Tkanica“?
Portal035
  • 2022-03-02 13:00:00

 

Učenička zadruga „Tkanica“ osnovana je 1989. godine. S radom je prekinula već iduće, a nastavila tek 2000. Od tada, pa sve do danas, okuplja učenike uključene u rad izvannastavnih aktivnosti. Proteklih nekoliko godina rad zadruge proširen je na veći broj učenika i nastavnika - voditelja sekcija pa tako danas postoje Ekološko - vrtlarska sekcija, Plodovi zemlje, Proizvodnja pčelarskih proizvoda, Fitoart, Domaćinstvo, Keramika i Izrada tradicionalnih frizura. U radu im pomažu i druge izvannastavne aktivnosti koje djeluju u školi, a trenutno okupljaju stotinjak učenika koji aktivno sudjeluju u tehnološkim procesima, od planiranja pa sve do prodaje finalnih proizvoda. Više o samim proizvodima rekao nam je Mario Vukasović, nastavnik SŠ Matije Antuna Reljkovića u Slavonskom Brodu i voditelj UZ „Tkanica“:

 

- Naša UZ kontinuirano širi svoj asortiman proizvoda koji se mogu kupiti po povoljnim cijenama. Ono što se trenutno može naći u našoj trgovini je čips od jabuke (pakovanje od 20g je 7,00kn), čaj od ljekovitog bilja – lavanda (25g je 10,00kn), džem od aronije i kupine (320g je 10,00kn), šipak za čaj (100g je 15,00kn), sušena aronija (100g je 18,00kn), sušeni peršin i celer (15g je 5,00kn), bučine pržene sjemenke (100g je 10,00kn), no u ponudi imamo i svježih proizvoda. To su mladi luk (vezica 5,00kn) i mladi špinat (300g po cijeni od 5,00kn). Uskoro nas očekuju i presadnice povrća pa ćemo imati i rajčicu, papriku, kupusnjače, celer i batat po cijenama od 1,00 do 5,00kn, ovisno o sorti. Što se tiče bobičastog voća, prošle smo godine podigli mlade nasade starih sorti, tako da će sredinom srpnja roditi kupine i aronije. Zasadili smo i mlade voćke jabuke koje još ne rode, no ako koga zanima sok, neka nam se slobodno javi jer radimo i po dogovoru, odnosno postoji mogućnost nabave sirovina koje trenutno nemamo.   

 

Do sada smo se prezentirali i putem Katarinskog sajma, međutim dolaskom korone smo, kao i svi, bili primorani snalaziti se na druge načine kako bi rad naših učenika, ali i škole, prezentirali široj javnosti i privukli što veći broj kupaca. Naravno, cilj nam je privući i buduće učenike koji mogu očekivati provođenje praktične nastave u sklopu koje će naučiti sve tehnološke procese potrebne za pripremu ranije navedenih proizvoda.


 

Finalne proizvode UZ plasira na tržište različitim prodajnim kanalima, uglavnom kratkim lancima opskrbe, kao što je prodaja na kućnom pragu (u prostoru škole), putem interneta ili sudjelovanjem na sajmovima. Prihod od prodaje koristi se za nabavku opreme, nastavnih sredstava i materijala u cilju unapređenja rada zadruge:

 

- Navedeni se proizvodi mogu kupiti u našoj trgovini Učeničke zadruge „Tkanica“ koja radi za vrijeme trajanja škole, odnosno svakim radnim danom od 7.00 do 18.30 sati.