Tijekom prvog tjedna nove školske godine, policijski službenici su na području Policijske uprave brodsko-posavske, svakodnevno bili prisutni na 48 lokacija, odnosno zona škola, prilikom dolaska i odlaska učenika u školu.

Policijski službenici bili su prisutni na 9 roditeljskih sastanaka te su održali 17 predavanja za učenike prvih razreda na temu sigurnosti cestovnog prometa.

Izvršen je nadzor 2 autobusa za organizirani prijevoz školske djece.

U vremenu od 6-10. rujna 2021. godine utvrđeno je ukupno 365 prometnih prekršaja, od čega:

  • 130 prekršaja nepropisne brzine kretanja vozila,

  • 95 prekršaja ne korištenja sigurnosnog pojasa,

  • 36 prekršaja nepropisne upotrebe mobitela tijekom upravljanja vozilom,

  • 12 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola,

  • 92 ostala prekršaja (nepropuštanje pješaka, tehnička neispravnosti motornog vozila, neregistrirano vozilo itd.).

U prvom tjednu početka školske godine dogodila se jedna prometna nesreća u zoni škole, i to u Industrijsko–obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu. U zoni škole ulicu Eugena Kumičića kod kbr. 53, izvan obilježenog pješačkoga prijelaza, učenik/pješak neoprezno je započeo prelaziti cestu, kojom prilikom je na njega naletio osobni automobil. Pješak je zadobio „lake“ tjelesne ozljede.

Policijski službenici će u cilju zaštite djece nastaviti provoditi pojačane preventivno represivne aktivnosti i mjere u zonama odgojno obrazovnih ustanova, gdje će se za utvrđivanje prometnih prekršaja i nepridržavanja znakova ograničenja i zabrane koristiti sva raspoloživa prometna tehnika.

Također, policijski službenici održat će kratka predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznavati djecu sa temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu.

Policijski službenici će biti nazočni i prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda kako bi roditeljima u kratkom izlaganju izložili najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.