Ukupno 875.503 osobe primile su dvije doze cjepiva, dok je još 18.769 osoba primilo jedinu potrebnu dozu cjepiva Jannsen. Time je cijepljenje završeno za 894.272 osobe, što je 22% ukupnog stanovništva, odnosno 26,6% odraslog stanovništva.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je važnost cijepljenja unatoč povoljnijoj epidemiološkoj situaciji.

- U vrijeme povoljne epidemiološke situacije, kakva je sada u Hrvatskoj, a ujedno u vrijeme kada su novi sojevi virusa pred vratima, primanje obiju doza cjepiva izrazito je važno. Za cjepiva koja se primjenjuju u dvije doze, a to su cjepiva proizvođača Pfizer, Moderna i AstraZeneca, dvije doze ipak pružaju veću razinu zaštite od samo jedne doze, a posebno kod mogućih novih sojeva. Ako tome dodamo rizik ipak nešto slabijeg imunološkog odgovora osoba starije životne dobi, osoba s kroničnim bolestima koje narušavaju imunološki odgovor organizma te osoba koje uzimaju lijekove koji umanjuju imunološki odgovor, kod kojih je druga doza posebno važna, ovakav izvrstan odaziv građana na drugu dozu svakako treba pohvaliti, rekao je.

Najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu (41,4% ukupnog stanovništva, odnosno 50,3% odraslog stanovništva), a završeno cijepljenje u najvećem je obuhvatu ostvareno u Krapinsko-zagorskoj županiji (30,3% ukupnog, odnosno 36,3% odraslog stanovništva).

- Zahvaljujem zdravstvenim djelatnicima i svima onima koji su uključeni u organizaciju cijepljenja jer potreba za drugom dozom čini organizaciju cijepljenja dodatno zahtjevnom, dodao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Izvor: HRT