6. svibnja 1991. značajan je datum za noviju hrvatsku povijest, a mnogi ni ne znaju koliki su doprinos radnici Đure Đakovića dali u obrani Hrvatske. Naime, na ovaj dan ujedinjeni radnici spriječili su pokušaj oduzimanja tenkova proizvedenih u njihovoj tvornici za kuvajtskog kupca, koje je htjela prisvojiti JNA.

Iz tog događaja i pokušaja da se oduže radnicima koji su dali neizmjeran doprinos u ratnim vremenima, nastala je i knjiga Frane Piplovića pod nazivom 'Začetak hrvatskog oklopništva, tenkisti Đure Đakovića'.

Predsjednik uprave Hrvoje Kekez kazao je da se, simbolično, izdavanje knjige odvija u kontekstu obilježavanja 100 godina Đure Đakovića i u svjetlu ulaska novog, češkog investitora koji bi trebao osigurati stabilnost tvrtke.

A koliko su upravo radnici te tvrtke dali ne samo za metalsku industriju i gospodarstvo, govori podatak i da su neki od njih kao mladići tijelima čuvali tenkove, a danas rade na njihovom remontu, kazali su iz Sindikata.

Antun Štivić iz Sindikata metalaca tako je poručio da su se okupili kako bi odali počast onim radnicima koji su izgubili život u Domovinskom ratu, a prema procjenama Frane Piplovića, njih je oko 120.

Njihova imena pročitana su prije polaganja vijenaca, a potom je predstavljena knjiga za koju je autor Piplović kazao da smatra da je nešto što je trebalo biti napisano i objavljeno- Tješim samog sebe da ću se ja zahvaliti na ovaj način, a to što drugi to ne rade, to je njihov problem, poručio je Piplović