Danas je obilježen Nacionalni dan hitne medicinske službe (HMS),a domaćin ovogodišnjeg obilježavanja je Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije. Inače, središnje obilježavanje Nacionalnog dana HMS-a svake se godine održava u drugom gradu te tom prilikom djelatnici HMS-a nizo biom edukacijskih programa nastoje građane upoznati s jednostavnim postupcima pružanja pomoći kojima mogu pridonijeti boljem zdravstvenom ishodu ozlijeđene ili oboljele osobe. Nažalost, uslijed pandemije takvu manifestaciju nije bilo moguće organizirati te je i drugu godinu zaredom Nacionalni dan HMS-a prigodno obilježiti videokonferencijom u organizaciji Hrvatskog Zavoda za hitnu medicinu. te ih educirati da ispravnim postupcima pozivanja HMS-a doprinesu boljem zdravstvenom ishodu ozlijeđene ili oboljele osobe. Prema dostupnim podacima HMS na razini RH zbrine 1.500.000 pacijenata. 

U sklopu Projekta unaprjeđenja hitne medicinske službe i investicijskog planiranja u zdravstvu osigurana je učinkovitija, dostupnija i brža hitna medicinska usluga, obnovljen je vozni park izvanbolničkog HMS-a, uvedena je specijalizacija iz hitne medicine te dodatno usavršavanje svih djelatnika. Pored toga, uvedeni su standardi opreme, vozila i odjeće djelatnika HMS-a te su izrađene smjernice postupaka zbrinjavanja hitnih pacijenata. Proglašenjem 30. travnja za Nacionalni dan HMS-a, Hrvatski sabor prepoznao je 2013. godine važnost i ulogu hitne medicine u svakodnevnom zbrinjavanju hitnih pacijenata, a Hrvatska se pridružila nizu svjetskih zemalja koje tako nastoje djelatnost i dostignuća HMS-a približiti građanima – istaknula je prilikom videokonferencije prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med.

-    Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije na godišnjoj razini obavi oko 25 tisuća intervencija, od čega 10 tisuća na terenu i 15 tisuća u ispostavama Zavoda. Raspolažemo s voznim parkom od 14 vozila te jednim vozilom za Velike nesreće. Ispostave našeg Zavoda nalaze se u Okučanima, NG, Lužanima, Slav. Brodu i Vrpolju, uposleno je 100-tinjak djelatnika te na taj način pokrivamo cijelu Brodsko-posavsku županiju, rekao je Branko Godić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije. 
Posao hitne medicinske službe je vrlo zahtjevan i odgovoran te se sa posebnom pažnjom pristupa svakoj situaciji i svakom pacijentu, a srce svakog Zavoda je Medicinsko prijavno dojavna jedinica (MPDJ)

-    MPDJ Zavoda je tijekom pandemije osim svojih redovnih aktivnosti zaprimanja hitnih poziva i disponiranja timova na teren odigrao i vrlo važu ulogu u savjetovanju građana o simptomima ove bolesti te davanjem raziličith uputa o ponašanju prilikom samoiolacije, post covid sindroma i sl. Zavod je zajedno sa Stožerom Civilne zaštite Brodsko-posavske županije distribuirao opremu za ostale dionike zdravstvenog sustava na području županije te jedan dio godine organizirao transport pacijenata oboljelih od COID-19. Osim svojih redovnih aktivnosti sudjelovali smo i u zbrinjavanju pacijenata na području pogođenim potresom - Gline, Petrinje i Siska, a naši timovi su bili na mjestu već 45 minuta nakon potresa. Na samom području sudjelovali  smo sa 2 Tima 1 i  Timom i vozilom za velike nesreće, izjavio je Branko Godić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije. 

Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije, danas je potpisao i ugovore o suradnji s tvrtkama ORQA d.o.o. i Culex d.o.o. iz Osijek,a nekoliko dana ranije i sa tvrtkom ĐĐ Specijalna vozila d.d. Radi se o tehnološkim tvrtkama čije će inovacije zasigurno tehnološki unaprijediti sustav hitne medicinske pomoći. Tvrka ORQA d.o.o.  se bavi razvojem tehnologija koje su ključne za upravljanje i daljinski vid bespilotnih platformi poput dronova i autonomnih vozila, prijenosom video signala visoke razlučivosti s minimalnom latencijom (kašnjenjem signala), dok je tvrtka Culex d.o.o. specijalizirana za istraživanje i eksperimentalni razvoj u prirodnim, tehničkim i tehnološkim znanostima te se bavi i implementacijom novih tehnologija i tehnoloških rješenja i to osobito  kroz sustav virtualne stvarnosti VR (virtual reality), a koja je jedinstven interaktivni digitalni mediji čiji se potencijal i mogućnosti razvijaju na dnevnoj bazi. Sa tvrtkom ĐĐ Specijalna vozila d.d.  Zavod je potpisao sporazum da će u dobroj vjeri razmotriti mogućnosti i prilike suradnje na razvoju vozila za hitnu medicinsku pomoć, sanitetskog vozila i/ili vozila za posebne namjene usmjerene prema prevenciji neželjenih događaja, očuvanju zdravlja korisnika, pružanju pomoći unesrećenima, organizaciju iste ili sudjelovanja u akcijama vezanim za neželjene događaje.

Ravnatelj Godić se zahvalio svim zaposlenicima Zavoda na nesebičnom trudu i radu te im poželio sretan, njihov dan - Nacionalni dan hitne medicinske službe.