Naslovna / Parlamentarni izbori / Uskoro adulticidno tretiranje komaraca tzv. zamagljivanjem

ZDRAVLJE

Uskoro adulticidno tretiranje komaraca tzv. zamagljivanjem

Zbog nejezde komaraca uskoro bi se na području Slavonskog Broda trebalo provesti adulticidno tretiranje komaraca, odnosno tzv. zamagljivanje.

Uskoro adulticidno tretiranje komaraca tzv. zamagljivanjem
035portal
  • 2015-06-16 10:32:20

 S lijepim vremenom došli su nam i problemi s komarcima s kojima se borimo svake godine. Odrađena su tri larvicidna tretmana nad komarcima, nakon što je Zavod za javno zdravstvo obavio monitoring na terenu. Larvicidni stadij komaraca je stadij ličinke i kukuljice, a bio je prisutan na području Jarače, ulice Stjepana Radića, ulice Krivače i o tome je obaviješten grad koji je nakon toga kao investitor naručio još jedan tretman. Komarci su prisutni i u adulticidnom obliku, a koji se mogu uništiti samo adulticidnim tretiranjem, odnosno tzv. zamagljivanjem ili zadimljavanjem.


"Njihov broj ovisi o tome kako će se provesti larvicidni tretman i da li se građane drže preporuka da se posude koje sadržavaju vodu izliju, jer je to idealno stanište za razvoj komaraca", rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije dr. Ante Cvitković koji je istaknuo da postoji mogućnost za adulticidno tretiranje komaraca.


"Grad je kao investitor ugovorio jedan takav tretman komaraca i nakon što tvrtka iz Zagreba odradi monitoring, postoji i takva mogućnost, samo treba procijeniti kada je najadekvatnije da se napravi najučinkovitiji tretman", napominje Cvitković.


Komarci mogu biti i opasni za zdravlje čovjeka, na našem području su oni najčešće molestanti, odnosno svojim ponašanjem otežavaju život građanima, a sa svojim ubodima mogu prenijeti i razne bolesti, poput malarije ili virusa Zapadnog Nila koji je prije nekoliko godina bio prisutan u Slavonskom Brodu.

  • Tagovi