U katoličkim župama i vjerničkim obiteljima vrijeme je slavlja svetih sakramenata - Prve pričesti i krizme, koje će i ove godine biti organizirana uz posebne epidemiološke mjere. S tim u vezi poruku vjernicima, obiteljima, njihovoj djeci koja primaju sakramente i kumovima, uputio je đakovačko osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić. Tekst poruke prenosimo u cijelosti:

„Draga braćo i sestre, najusrdnije molim sve roditelje, krizmanike te sve vjernike da obiteljska slavlja vezana uz sakramentalna slavlja (krizmu, prvu pričest, krštenje) budu veoma skromna te ograničena na veoma uski krug obitelji i kumova. 

U skladu sa smjernicama i odlukama Druge biskupijske sinode, sve vas molim da se ne upuštate u nepotrebne financijske troškove s većim brojem uzvanika, te da se trudite izbjeći sve ono što što nije u skladu sa sakramentalnim i crkvenim slavljem. Kumove istodobno molim da se ne upuštate u suvišne troškove, niti u kupovinu neprimjerenih darova. Kumčetu se uz sakramente ne poklanja skupi dar, nego neka uspomena koja podsjeća na primljeni sakrament (Biblija, križ, nabožni predmet ili prikladna knjiga).

Roditelje molim da navedeno poštuju osobito ove godine, zbog ozbiljne epidemiološke situacije, te da prilikom krizme, prve pričesti i krštenje na objed ne pozivaju nikoga od rodbine i prijatelja, osim krizmanog kuma ili kume. Obiteljski objed neka se organizira isključivo u vlastitom domu. 

Usrdno Vas molim da suprotnim postupkom ne navlačite odium javnosti na sebe, Crkvu i na sakramentalna slavlja. 

Svima unaprijed zahvaljujem za razumijevanje i suradnju.“ 

Đuro Hranić, nadbiskup