Svima nam je zajednički cilj smanjiti siromaštvo u našoj Domovini i našem gradu i biti na pomoć braći u potrebi. Nažalost, svakim danom sve je više onih kojima je potrebna i duhovna i materijalna pomoć i ne smijemo zatvarati oči pred patnjom, trpljenjem i neimaštinom. Zato smo odlučili, uz potporu i u suradnji naše subraće iz Australije urediti i opremiti jednu prostoriju i dio podruma u našem samostanu i u njoj danas otvoriti prvi socijalni dućan u Slavonskom Brodu. Molimo Gospodina neka blagoslovi ovo djelo truda brojnih dobrih ljudi, kao i sve one koji će ovdje dolaziti po namirnice, ali i lijepu riječ utjehe i duhovne potpore' - kazao je fra Klaudio Milohanović, gvardijan Franjevačkog samostana u Slavonskom Brodu, predvodeći u utorak 16. veljače nakon večernje mise obred blagoslova novootvorene socijalne samoposluge. 

U realizaciji ovog plemenitog projekta uvelike je svojim iskustvima pomogao i fra Sinisa Pucic, mladomisnik koji je na svoju prvu svećeničku i redovničku službu u Slavonski Brod došao prošloga ljeta, inače rodom iz Rijeke. Iz svog je rodnog grada u Brod donio i iskustva rada tamošnje socijalne samoposluge, kakva postoji i u brojnim hrvatskim gradovima. 

U prostorima socijalnog dućana postavljene su i uređene police sa osnovnim živežnim namirnicama, higijenskim artiklima i ostalim za kućanstva nužnim stvarima. Sve će, kažu, biti transparentno, zahvaljujući uspostavljenom informatičkom programu za evidenciju svega što uđe i izađe, za osobe koje primaju pomoć, ali i za sve one ljude dobroga srca koji će svojim donacijama osiguravati da ničega ne manjka.   

Na otvorenju i blagoslovu socijalne samoposluge u Slavonskom Brodu bila je, uz 20-ak okupljenih vjernika, i Slavica Lemaić, nezavisna vijećnica u Gradskom vijeću, koja se već niz godina zalaže za ostvarenje ovog projekta u gradu na Savi. "Drago mi je što su naši brodski franjevci prepoznali potrebu za otvaranjem socijalne samoposluge u našem gradu, jer se i osobno u Gradskom vijeću već nekoliko godina zalažem za sredstva u gradskom proračunu za taj projekt, no gradska vlast nema sluha za ovakav vid pomoći našim sugrađanima koji su u potrebi. Hvala našim franjevcima što su to prepoznali i što u prostorima samostana svi građani koji su u sustavu socijalne skrbi mogu doći po pomoć u vidu osnovnih životnih namirnica", rekla je gospođa Lemaić.

Rezervirano vrijeme za podjelu namirnica iz prve brodske socijalne samoposluge bit će svake srijede od 8 do 12 sati, iako su franjevci u Brodu na raspolaganju svima svaki dan i u prijepodnevnim i u poslijepodnevnim satima.
Foto: Brankica Lukačević