U sklopu potpora mnogobrojnim sektorima gospodarstva, država je potkraj prošle godine odlučila pokrenuti nešto i u području glazbeno-scenske umjetnosti, odnosno pomoći održavanje koncerata popularne glazbe. Raspisan je natječaj "Jer svirati se mora" u suradnji Hrvatske glazbene unije i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, pri čemu je Ministarstvo osiguralo ukupno 5.226.000 kuna. Na natječaj je stiglo 259, a odobrene su 92 prijave, za ukupno 166 koncerata i svi bi oni trebali biti održani u prvoj polovici godine, ako korona ne poremeti i te planove. Iz Hrvatske glazbene unije ovih dana poručuju kako nema govora o tome da će se sredstvima dobivenima putem natječaja plaćati visoki honorari izvođača, već služe za pokrivanje organizacijskih troškova koji su iznimno veliki. 

Kako su objasnili u HGU, zbog velikog broja kvalitetnih prijedloga, Stručna komisija bila je prinuđena dodjeljivati iznose niže od zatraženih, ili smanjivati broj koncerata u odobrenim projektima. 

Nas je najviše zanimalo hoće li se neki od koncerata odobrenih za sufinanciranje održavati na našem području i dobiven je pozitivan odgovor. Jedini koncert koji će sigurno biti održan, a da je poznat i termin, jest nastup Opće opasnosti u Starom Petrovom Selu 26. lipnja, na rukometnom igralištu, u sklopu Enduro moto partyja. Organizator tog koncerta je Udruga za integraciju glazbene kulture mladih "Starci 2001".

S velikom sigurnošću možemo najaviti i nastup Teške industrije u Slavonskom Brodu, na otvorenom prostoru, u organizaciji ZZ produkcije, ali termin još uvijek nije poznat.  

Slavonski Brod se spominje i kao mogući domaćin koncerta Josipe Lisac, no trenutačno nije poznato hoće li ta glazbena diva nastupiti kod nas, jer je od predloženih sedam koncerata na turneji (Zagreb, Opatija, Varaždin, Osijek, Slavonski Brod i Dubrovnik) odobreno sufinanciranje tri nastupa. Iz "Los Angeles Agency", koja je organizator turneje, za sada još nisu željeli komentirati hoće li cijela turneja biti održana, ili samo ta tri koncerta, kao ni  to hoće li među domaćinima biti Slavonski Brod. 

Izvor: Posavska Hrvatska