Nakon gotovo deset  godina i brojnih ročišta Brođanin Vanja Krnić dočekao je nepravomoćnu presudu zbog liječničke pogreške. Njemu i kćerima dosuđena je jedna od najviših odšteta u Hrvatskoj - više od 2 milijuna kuna bez uračunatih kamata i rente, piše HRT.

U prosincu 2009., kada je stigao u bolnicu, mladi politolog, suprug i otac Vanja Krnić bio je pun životnih planova. Tada 29-godišnjeg Vanju, stoji u nepravomoćnoj presudi, liječe od tuberkuloznog meningitisa. Bolesti koju nikada nije imao. Zbog pogrešne dijagnoze i terapije, danas je invalid.

- Puno mi znači, nakon deset godina da postoji neka pravda. Kad sam sve izgubio osim života, govori Vanja.

Prema nalazu vještaka, tijekom liječenja dogodio se niz propusta. Nisu napravljene osnovne pretrage nakon kojih bi bila razvidna točna dijagnoza - bakterijski meningitis uzrokovan infekcijom srčanog zaliska.

Ispravna je dijagnoza stigla prekasno - doživio je dva moždana udara, prošao teške operacije. Ispočetka je učio gutati, hodati i govoriti. Danas živi od 1500 kuna invalidnine i ovisan je o tuđoj pomoći. Ako presuda postane pravomoćna, odštetu će dobiti i njegove dvije kćeri.

Liječnik kojeg drži odgovornim za svoje stanje, otišao je iz Hrvatske i radi u inozemstvu. Teret odgovornosti, uz osiguravateljsku kuću, najvećim dijelom ostaje na bolnici gdje čekaju pravomoćnu presudu.

Dok obitelj Krnić čeka konačnu presudu u razumnom roku, i njihov slučaj upozorava na potrebu financijske stabilizacije bolnica diljem zemlje koje su pacijentima do sada isplatile milijune kuna odštete.