Naslovna / Informacije i vijesti / Točno je 30 godina od velike tragedije na Plavom Polju

DOGAđANJA

Točno je 30 godina od velike tragedije na Plavom Polju

Tog kobnog dana poginulo je troje djece

Točno je 30 godina od velike tragedije na Plavom Polju
Portal035
  • 2022-05-27 08:00:00

Točno prije 30 godine troje djece je poginulo od neprijateljske granate za vrijeme dok su se igrali na igralištu u brodskom naselju Plavo polje, 

 

Toga kobnoga proljetnog poslijepodneva, 27. svibnja 1992., dvanaestogodišnji je Dejan Mijatović nakon mjeseci provedenih u podrumu sa svojim osmogodišnjim sestrama blizankama izišao iz kuće željan zraka, sunca i igre. Zajedno s njima, na igralište u naselju Plavo polje u Slavonskom Brodu, u neposrednoj blizini zgrade u kojoj je živio, toga se dana igralo još 30- ak djece. Nažalost, njihova igra nije dugo trajala. Dejanov život prekinula je granata ispaljena sa srpskih položaja na planini Motajici u susjednoj Bosni.

 

Zakačila se za drvo i raspršila po djeci. Osim njega, ta je granata ubila i šestogodišnju Sabinu Hodžić te 13-godišnjeg Bojana Timarca, dok je jedno od desetak teško ranjene djece bila i Dejanova sestra Ana, koja je zadobila vanjski prijelom prstiju i potpuno joj je razneseno koljeno. Druga sestra Marija potrčala je kući i roditeljima rekla tužnu vijest. Možete misliti kako smo se osjećali kada nam je dijete utrčalo u kuću i reklo da joj je brat poginuo. Suprug i ja istrčali smo iz stana.

 

Kako smo bili u papučama, putem smo ih bacili i nastavili trčati bosi. Kada smo došli, dočekao nas je pravi pokolj. Na sve strane čuli su se jauci. U tom stresu čovjek ne može dobro ni vidjeti gdje sve leže djeca. Dejana je geler pogodio ravno u srce. Umro je suprugu na rukama. Prije smrti kao da nas je još jedanput pogledao i zatim je zauvijek zatvorio oči – kroz suze rekla je Dejanova majka Zdenka Mijatović za Večernji list.

 

- Imao sam tada šesnaest godina. Samo sreći mogu zahvaliti što sam preživio, zajedno s još troje od ukupno sedmero djece koliko nas se u tom trenutku nalazilo na igralištu. Upravo zbog te zahvalnosti, želim sačuvati uspomenu na svoje mrtve prijatelje i taj događaj – rekao je Vašarević.