Zelena lista uputila je otvoreno pismo ministrici poljoprivrede Mariji Vučković u kojem je pozvala na pojačanu kontrolu meda na domaćem tržištu jer smatra da postoje malverzacije na štetu svih potrošača.

Ustavno pravo svih građana je znati od kuda dolazi med na domaće tržište, istaknuli su iz Zelene lista koji, osim pojačane kontrole meda na domaćem tržištu, traže i hitnu zabranu glifosata jer su upravo pčele te koje "plaćaju danak" uporabe glifosta i drugih 'zaštitnih sredstva u poljoprivredi'.

"Prema našim saznanjima, med je proizvod za koji Hrvatska ima kapacitete proizvodnje i za vlastitu dostatnost i za izvoz jer imamo i ekološke, klimatske i ostale komparativne prednosti naspram proizvođača meda iz drugih država. Hrvatski pčelari su sigurno spremni za takvu proizvodnju uz pomoć države i potrošača. Država treba samo raditi velike i česte kontrole, a potrošači shvatiti da ne mogu kupiti med po cijeni manjoj od 50 kuna po kilogramu“, poručili su u pismu iz Zelene liste.

Teško je boriti se s uvozom, ali ne i s označavanjem porijekla meda


Poduprli su akciju "Medni doručak" s hrvatskim medom u školama, ali i upozorili da nakon samo godinu dana dolazi pod upitnik jer se, kako tvrde, u Hrvatsku, iako za to nema stvarne potrebe, naveliko uvozi med upitne zdravstvene ispravnosti.  

Prema podacima Hrvatskog pčelarskog saveza, samo u prošloj godini u Hrvatsku je uvezno čak 2000 tona meda, a izvezeno 400 tona. Stoga je, kako su istaknuli, izjava ministrice poljoprivrede Marije Vučković da je uvoz meda u prvih šest mjeseci ove godine manji 57 posto u odnosu na lani  samo 'kap u moru' problema koji muče 10.000 hrvatskih pčelara, ali i brojne potrošače meda.

Zelena lista zna da je teško boriti se s uvozom, ali s jasnim označavanjem porijekla meda i patvorenjem nije.

Predsjednik Hrvatske udruge senzorskih analitičara meda Dražen Lušić s Katedre za zdrastvenu ekologiju riječkog Medicinskog fakulteta rekao je da je u kolovozu od 60 mjesta gdje se prodaje med uz cestu od Istre do Dalmacije i uz staru Ličku magistralu zadovoljio samo jedan uzorak.

Osim toga, postoji stalan porast priliva jeftinog uvoznog  meda, no ne radi se samo o uvozu kineskog meda, koji je postao sinonim za jeftini med na globalnom tržištu, već i drugih zemalja Europe, Azije ili južne Amerike. S obzirom na iskustvo EU s rezuidima u kineskom medu, nerijetko je to i manje kvalitetan med.