Naslovna / Vijesti / Poziv građanima na obvezno mikročipiranje pasa na području grada

KUćNI LJUBIMCI

Poziv građanima na obvezno mikročipiranje pasa na području grada

Cijena mikročipiranja je oko 90,00 kuna, a Zakonom propisana kazna za nepoštivanje ove obaveze iznosi do 6.000 kn za fizičke osobe te do 30.000,00 kn za pravne osobe.

Poziv građanima na obvezno mikročipiranje pasa na području grada
035portal
  • 2018-06-14 14:59:36

S obzirom na novi Zakon o zaštiti životinja, vlasnici/skrbnici pasa dužni su mikročipirati svoje ljubimce na području grada Slavonskog Broda. Ovim putem pozivamo sve građane vlasnike pasa da to i učine, jer osim što novi Zakon pred njih stavlja obaveze kojih se nužno moraju pridržavati, propisane su i kazne za njihovo nepoštivanje. Jedinice lokalne samouprave dužne su provesti kontrolu obveznog mikročipiranja pasa i to putem komunalnog redarstva koje će izvršavati administrativni i terenski nadzor radi provjere izvršenja zakonskih obveza.

Obvezi mikročipiranja podliježu svi psi, bez obzira na starost ili pasminu. Mikročipiranje je gotovo bezbolan proces kojim se pod kožu životinje stavlja sterilna staklena kapsulica s mikročipom koji sadrži broj koji se upisuje u jedinstvenu bazu podataka za cijelu Republiku Hrvatsku. Obveza navođenja broja mikročipa postoji i u slučaju oglašavanja pasa u smislu promjene vlasništva. Nadalje, podsjećamo da je prema Zakonu o veterinarstvu propisano da svi psi moraju biti označeni mikročipom najkasnije 90 dana od dana štenjenja te upisani u Upisnik kućnih ljubimaca.

Cijena mikročipiranja je oko 90,00 kuna, a Zakonom propisana kazna za nepoštivanje ove obaveze iznosi do 6.000 kn za fizičke osobe te do 30.000,00 kn za pravne osobe.

Označavanje pasa mikročipom može imati više koristi jer omogućava uz brzu i laku jedinstvenu identifikaciju izgubljenog psa i njegovo vraćanje vlasniku. Isto tako, korištenje bilo kojeg budućeg ‘pametnog’ uređaja može omogućiti primjerice samostalno otključavanje vrata kuće, ‘pametne’ hranilice, a svakako je dobro znati da se na ovaj način može očitati i npr. tjelesna temperatura psa koji je mikročipiran.

Svi građani koji još nisu izvršili svoju obvezu mikročipiranja pasa mogu to učiniti odlaskom u neku od ovlaštenih veterinarskih organizacija. Informacije i novosti o primjeni Zakona o zaštiti životinja te popis ovlaštenih veterinarskih organizacija donosimo u obavijesti koja se u cijelosti može pročitati ovdje

Javna obavijest -provedba kontrole mikročipiranja pasa na području grada Slavonskoga Broda 

Foto: Ilustracija