Nema Hrvata koji nije čuo za povik Filipa Gaćine "Obadva, oba su pala". Filip je preživio rat, ali je poginuo u razminiranju 19. rujna 1998. I dok sva djeca znaju za podvig šibenskog junaka, za podvig brodske protuzračne obrane, gotovo da ne znaju ni Brođani.

Naime, 2. svibnja 1992. iznad Slavonskog Broda srušeno je 6 MIG-ova. U cilju rušenja mosta između Slavonskog i Bosanskog Broda JNA je pokrenula najveću zračnu operaciju koju su ikada imali. Sve je krenulo 02. svibnja kada su u dva navrata borbene eskadrile bombardirajući Slavonski Brod pokušale srušiti most. U drugom napadu branitelji grada su u manje od 3 minute srušili 6 zrakoplova i poremetili planove jugoslavenskog zrakoplovstva. Most su pokušavali srušiti punih sedam mjeseci i nisu uspjeli.

Kako se ovaj događaj ne bi prepustio zaboravu pobrinuli su se dečki iz SB Filma koji su snimili dokumentarac "Most", koji su Brođani mogli pogledati na Festivalu novih koji se održao 2013. godine u brodskoj Tvrđavi, a o filmu kažu:

- U režiji SBFILM-a napravili smo dokumentarac koji priča priču o događajima u svibnju 1992.godine nad slavonskobrodskim nebom. U dokumentarnom filmu "Most" svjedočili su akteri događanja i branitelji pripadnici protuzračne obrane grada koji su srušili eskadrilu, civili koji su preživjeli stravične napade, novinari, tadašnji gradonačelnik i drugi. Osim arhivskih video i foto materijala korištene su i 3D simulacije bitke nad slavonskobrodskim nebom, rekao je Bernard Karakaš, koji uz Borisa Predmerskog potpisuje režiju filma "Most".

Foto: Printscreen YouTube