Mašta je jedini kriterij kod ukrašavanja kućice od medenjaka, a ovako je možete napraviti u toplini svoga doma.
Dekoracija na vašem božićnom stolu ove godine može biti jestiva, a u pravljenju popularne kućice od medenjaka može uživati cijela obitelj. Mašta je jedini kriterij kod ukrašavanja kućice od medenjaka, a ovako je možete napraviti u toplini svoga doma, piše slatkisvijet.com.
PRIPREMA TIJESTA ZA KUĆICU
Sastojci za tijesto
900 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
1 žličica začina za medenjake
½ žličice cimeta
prstohvat soli
130 g šećera
3 jaja
300 g margarina
230 g meda
Šećer, margarin i med stavite u manji lončić i zagrijavajte na laganoj vatri dok se sve ne otopi. Ostavite smjesu da se ohladi. U veću zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo, sol i mirodije pa dodajte jaja i ohlađenu smjesu od šećera, margarina i meda.
Spiralnim nastavcima za miksanje dobro izmiksajte tijesto, a po potrebi izmijesite ga još malo i rukama. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena. Dok se tijesto odmara pripremite si šablone za kućicu. Na papiru nacrtajte, a zatim i izrežite sve potrebne dijelove – bočne stranice, prednju i zadnju stranicu, krov te dimnjak. Kućicu možete nacrtati prema priloženom nacrtu.
Kada je tijesto spremno razvaljajte ga na laganoj pobrašnjenoj površini ili masnom papiru. Ako vam je lakše, podijelite tijesto na manje dijelove pa ih zasebno valjajte. Neka vam tijesto za vanjske zidove bude debljine 0,5 cm, ali za krov i dimnjak razvaljajte ga ipak malo tanje da kućica ne bi imala preveliki teret.
Prislonite šablone koje ste izrezali na tijesto i nožem obrežite rubove. Ne zaboravite na zidovima izrezati prozore i vrata. Slobodno se zaigrajte pa izrežite prozore u obliku srca, zvijezde, cvijeta…
Nakon što ste izrezali sve elemente kuće izrežite još i podlogu na koju će te kućicu zalijepiti. Dimenzije podloge prilagodite svojim željama, bitno je samo da bude barem malo veća od tlocrtne površine kuće. Višak smjese nemojte baciti nego iskoristite za keksiće kojima možete i ukrasiti kućicu. Ako imate prigodne kalupe za izrezivanje napravite snjegovića, bor, zvjezdice i sl.
Dijelove kućice posložite na lim za pečenje koji ste prekrili masnim papirom i pecite ih 10 minuta na temperaturi od 180 °C. Kada se svi dijelovi kućice ispeku i ohlade možete krenuti u izradu!
Pripremite si tacnu ili komad kartona na koji će te zalijepiti kućicu i naravno puno šarenih bombona, mrvica, keksa i ostalih ukrasa.
SMJESA ZA LIJEPLJENJE
Kao ljepilo za sastavljanje kućice koristite Royal icing. Za pripremu Royal icing smjese treba će vam:
3 bjelanjka
cca 700 g šećera u prahu
Bjelanjke kratko izmiksajte i čim se počnu pretvarati u snijeg počnite dodavati malo po malo šećera u prahu. Miksajte smjesu i dodajte šećer sve dok ne postane dovoljno gusta tako bude razmaziva, ali da se ne prelijeva.
S obzirom na to da se smjesa za lijepljenje na zraku jako brzo suši spremite ga odmah u slastičarsku vrećicu. Tako će vam biti lakše lijepiti i ukrašavati kućicu. Ako vam sva smjesa ne stane u vrećicu, ostatak koji je ostao u zdjeli prekrijte vlažnom krpom.
SASTAVLJANJE I DEKORACIJA KUĆICE
Na tacnu ili neku drugu podlogu s malo smjese za lijepljenje najprije zalijepite ohlađenu podlogu. Zatim lijepite bočne, prednju i zadnju stranicu.Na rub svake stranice nanesite dovoljno smjese i lagano ih pritisnite kako bi se stranice dobro zalijepile.
Ostavite kućicu 10 minuta neka se osuši prije nego što krenete postavljati krov. Kada stavljate krov držite ga laganim pritiskom ili mu napravite neku potporu (npr. s čašom) kako bi se dobro primio za stranice kuće i osušio.
Kada ste složili cijeli kućicu vrijeme za da najzabavniji dio – ukrašavanje. S ostatkom bijele smjese ukrasite krov po želji, zalijepite ogradicu od keksa, napolitanki ili pereca zalijepite željene figurice i sve ukrasite s puno šarenih bombona. U dimnjak stavite malo vate da se dobije dojam dima. I za kraj, da bi kućica dobila potpuni zimski ugođaj, okoliš posipajte s malo šećera u prahu.
Izvor: slatkisvijet.com
Od 16. do 22. rujna na području država članica Europske unije, pa tako i u Repub...
17.09.2025. u 10:00
Danas, 16. rujna, Brodsko-posavska županija obilježava Dan hrvatskih branitelja...
16.09.2025. u 07:30
Početkom godine, u Slavonskom Brodu odjekivali su govori, rezale su se vrpce i s...
15.09.2025. u 17:30
Danas, u ponedjeljak 15. rujna, na autocesti A3 započeli su novi opsežni radovi...
15.09.2025. u 15:00
OSIJEK – Legendarni rock bend Bijelo dugme, u sklopu turneje "Doživjeti st...
15.09.2025. u 12:30
REŠETARI – Nakon što je zbog propadanja u siječnju 2024. god...
15.09.2025. u 07:30
Za normalno poslovanje kao i za svakodnevni život i poslovne potrebe, bo...
14.09.2025. u 20:00
SLAVONSKI BROD – Podno zidina Tvrđave Brod, jednog od najprepoznatljivijih...
14.09.2025. u 16:00
NOVA GRADIŠKA – S dolaskom hladnijih dana stiže i val prehlada i vi...
14.09.2025. u 12:00
U tijeku je izbor za najbolji županijski EU projekt u Hrvatskoj, a među 46 final...
13.09.2025. u 16:00
Rujan je zakucao na vrata, ali u Slavonskom Brodu toplina ljeta još uvije...
13.09.2025. u 08:00
Nakon tri uspješna i odlično posjećena izdanja, Tvrđava Brod i ove će jes...
12.09.2025. u 15:00
SLAVONSKI BROD – U subotu, 13. rujna 2025. godine, od 10 do 12 sati, Slavo...
12.09.2025. u 10:00
SLAVONSKI BROD – Od jučer je Slavonija DI u središtu medijske pozor...
11.09.2025. u 13:27
SLAVONSKI BROD – Državna geodetska uprava (DGU) provodi Višegodi&sc...
11.09.2025. u 12:30
Vozače u Hrvatskoj od iduće godine očekuju još veće kazne za prometne pre...
10.09.2025. u 17:00