Naslovna / Parlamentarni izbori / Solarna klupa, rad učenika Tehničke škole niže medalje

PRIčE

Solarna klupa, rad učenika Tehničke škole niže medalje

Projekt učenika Dominika Orlovića i Ivana Vekića, do sada je osvojio dvije medalje.

Solarna klupa, rad učenika Tehničke škole niže medalje
035portal
  • 2017-09-28 10:59:00

„Naš projekt započeo je 2015. godine, kada smo kao temu za završni rad dobili Solarne klupe. Kolegi i meni, to se učinilo veoma zanimljivo, jer smo željeli zajedno odraditi nekakvu konkretnu temu, na kojoj ćemo moći dulje istraživati, patentirati i analizirati naše rezultate projekta.“, priču započinje Dominik Orlović, bivši učenik Tehničke škole u Slavonskom Brodu, koji je uz kolegu Ivana Vekića, za svoj projekt Solarna klupa osvojio srebrnu medalju na Nacionalnoj izložbi mladih inovatora i izložbi tehničkog stvaralaštva mladih u Kastvu.


Dominiče, reci nam nešto više o projektu solarna klupa? Njezin proces nastajanja?

„Projekt je započeo 2015. godine, a završen je 2016. godine. Od profesorice Kruljac, dobili smo preko 20 tema za završne radove, od kojih smo se kolega i ja odlučili za Solarnu klupu. Razlog tomu je, jer smo željeli odraditi nekakvu konkretnu temu u kojoj ćemo morati pokazati svoje ideje, domišljatost, a ujedno nam je to bila i odlična praktična vježba. S nacrtima i projektiranjem počeli smo već 2015. godine, a 2016. godine smo ju kompletno završili.“Svoju solarnu klupu prijavili ste na 9. Nacionalnu izložbu mladih inovatora u Kastvu?

„Natjecanje je održano u rujnu 2016. godine. Osim našeg projekta solarna klupa, školu su predstavljali još i projekti Solarni tenk te Arduino križić – kružić i Emoro mobilni robot napredne mogućnosti. Solarna klupa je osvojila srebrnu medalju, dok su Arduino križić- kružić i Solarni tenk odnijeli zlatnu medalju. Mentorica nam je bila profesorica Maja Maratović – Kruljac, koja nam je puno pomogla svojim savjetima i podrškom. Na žalost, solarna klupa nije mogla ići fizički na izložbu, pa smo ju predstavili pomoću slika. Ove godine, smo u Ivanić gradu, na Međužupanijskoj izložbi inovacija I3G, koja je održana u svibnju, osvojili brončanu medalju.“


Od čega se sastoji Solarna klupa?

„Prvo smo napravili željeznu konstrukciju, koju smo zatim oličili bojom, koja je prije premaza išla na pečenje, kako bi bila dugotrajnija. Klupa ima solarni kolektor, na kojemu se može sjediti. Napravili smo ga tako da bude što izdržljiviji. Ispod sjedećeg mjesta u kutiji se nalazi baterija koja ima regulator, čija je funkcija ispravljanje napon, kako bi se mogli puniti mobiteli. Također ima LED osvjetljenje, kako bi svijetlila noću i bila uočljivija.“Osim same ideje, velik doprinos ovom projektu, donijela je i prof. Maja Maratović – Kruljac, koja je rekla nešto više o ovom projektu.

„S obzirom da u školi imamo Solarni demonstracijski centar i obvezni predmet u školi Upravljanje solarnim sustavima i Solarni stup te da svoju struju koju proizvodimo prodajemo HEP- u, došla sam na ideju da učenici kada odslušaju taj predmet, sve ono što su naučili spoje u jednu cjelinu. Dominik i Ivan su bili vrlo uspješni u tome. Od početka do kraja su sve komponente koje sam im dala, sastavili u jednu cjelinu. Sve su odradili samostalno. Klupa je radila od početka te radi i danas. Jako sam sretna, kada učenici nakon odslušanog predmeta, sve naučene činjenice povežu u jednu cjelinu i dobiju kompletan proizvod. Osim ovog projekta, imali smo i projekt Solarni tenk, koji je učenik, također od lima spajao u cjelinu. Može se reći, kako svaki solarni otočni sustav ima foto naponske module od nekoliko vata, do nekoliko kilovata. Ima također i regulatore, što je učenicima zanimljivo, jer svoje mobitele pomoću toga mogu puniti cijelo vrijeme.“, kazala je.


Koliko vremenski treba za izradu klupe i je li zahtjevno?

„Solarnu klupu smo izrađivali dosta dugo. Posebno je težak fizički dio. U procesu varenja, pri velikim toplinama, željezo se rasteže, pa nam je trebao netko iskusan u tome, koji će znati dobro izvariti to željezo, pod pravim kutevima. Od samog početka, trebate znati sve to izračunati, izlaznu struju, kolike snage trebaju biti foto naponske ćelije, kako ih spojiti, koliki regulator treba biti, koliko uređaja se istodobno može puniti na klupi. Bilo je tu dosta posla, ali uz pomoć profesorice i njenih savjeta, pomoći u varenju i oko bojanja, dobili smo kompletan proizvod, koji je nagrađen kao izvrstan. Moram naglasiti kako je ovo izvrstan primjer dobre suradnje škole i roditelja, koji su također pomogli u nastajanju ovog proizvoda.", istaknuo je Dominik.Radite li na nekom novom projektu?

„Prošle godine smo imali također jedan vrlo zanimljiv projekt, Solarno stablo, koje se nalazi ispred škole te bi za nekoliko dana trebalo biti predstavljeno i slobodno za korištenje. Zamišljeno je da ga radimo kroz godinu dana. Oko njega bismo napravili klupe, gdje će učenici moći puniti svoje tablete i mobitele, kako bi bilo atraktivno. Solarno stablo sastoji se od sedam grana. Grane ćemo obložiti listovima, koje ćemo napraviti od pleksiglasa, na kojeg ćemo zalijepiti foto naponske ćelije. Princip je isti kao i kod Solarnih klupa, služilo bi za punjenje računala i mobitela. Postavljeno je ispred škole, upravo kako bi drugi učenici, a i oni koji će to tek postati, mogli vidjeti što se radi na našim elektro smjerovima.“, istaknula je Kruljac.


Dajana Čavčić Šafar