Naslovna / Vijesti / Obitelj na more, a pas na ulicu? – Ne!

KUćNI LJUBIMCI

Obitelj na more, a pas na ulicu? – Ne!

Ove godine naglasak kampanje stavljen je na obavezu mikročipiranja pasa s obzirom na to da je ova zakonska obaveza na snazi od 2004. godine, s propisanom kaznom do 6.000,00 kuna.

Obitelj na more, a pas na ulicu? – Ne!
035portal
  • 2017-07-27 09:29:56

 S ciljem podizanja svijesti građana o problemu napuštanja životinja, udruga Prijatelji životinja i ove godine nastavlja informativnu kampanju „Obitelj na more, a pas na ulicu?",

Problem neodgovornog ljudskog postupanja i napuštanja životinja prisutan je u svim gradovima i županijama Hrvatske, zbog čega je neophodno provoditi zakonske odredbe, kontrolirati građane i sankcionirati neodgovorne, kao i podizati razinu društvene svijesti o etičkoj i zakonskoj neprihvatljivosti takva ponašanja. Uz kontrolu obveznog mikročipiranja, kontrolu razmnožavanja, zbrinjavanja i oglašavanja te drugih obaveza, jedinice lokalne samouprave obavezne su, prema Zakona o zaštiti životinja, razvijati svijest javnosti o zaštiti životinja. Ove godine naglasak kampanje stavljen je na obavezu mikročipiranja pasa s obzirom na to da je ova zakonska obaveza na snazi od 2004. godine, s propisanom kaznom do 6.000,00 kuna.

U cilju smanjenja broja napuštenih životinja, udruga Prijatelji životinja napravila je informativne letke koji se mogu tiskati i distribuirati dalje: http://bit.ly/2vSLdf0. Letak je izrađen u suradnji s Udrugom gradova, a nekoliko gradova već je prepoznalo priliku i tiskalo letak koji su građani dobili uz račune za komunalije. Na ovaj način, želimo potaknuti sve ostale lokalne zajednice na isti postupak kako bi u svojim sredinama izravno utjecale na provođenje zakonskih obaveza i smanjenje broja napuštenih životinja.

Ministarstvo poljoprivrede također je aktivno uključeno u podizanje svijesti građana o problemu napuštenih životinja te je informativnom kampanjom „Svojem psu možete reći sve…osim zbogom.“ u suradnji sa Svjetskom organizacijom za zaštitu zdravlja životinja (OIE) izradilo informativne materijale koji promoviraju odgovorno vlasništvo vezano uz životinje (označavanje pasa, cijepljenje, skrb za pse i nenapuštanje pasa) u svrhu podizanju svijesti javnosti o kontroli populacije pasa lutalica te općenito o zaštiti životinja.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Foto: Arhiva