Naslovna / Informacije i vijesti / Zbog klimatskih promjena veći rizik od tropskih bolesti u Europi

ZDRAVLJE

Zbog klimatskih promjena veći rizik od tropskih bolesti u Europi

Zbog klimatskih promjena veći rizik od tropskih bolesti u Europi
Portal035
  • 2023-05-13 16:00:07

 

BERLIN, 11. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Znanstvenici u Njemačkoj upozoravaju da bi tropske bolesti koje prenose kukci mogle u budućnosti postati opasnost za ljude u Europi, čak i uz umjeren porast temperature zbog klimatskih promjena.

 

Studija Istraživačke skupine za medicinsku bioraznolikost i parazitologiju na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu sugerira da će rastuće temperature dovesti do toga da će kukcima iz tropskih i suptropskih područja biti sve ugodnije u Europi.

Studiju je naručila Njemačka mreža za borbu protiv zanemarenih tropskih bolesti.

 

Među kukcima koji mogu prenositi zarazne bolesti je i azijski tigrasti komarac. On može prenijeti viruse denge, žute groznice ili zika virus na ljude.

 

Ova vrsta komaraca izvorno je porijeklom iz južne i jugoistočne Azije, ali zbog rastućih globalnih temperatura već se može naći u dijelovima srednje Europe. Larve komaraca brže se razvijaju kada je toplo.

Istraživački tim predvođen biolozima Sarah Cunze i Svenom Klimpelom na primjeru tigrastog komarca izračunao je koliko će se pogodna staništa širiti u Europi ovisno o temperaturi.

U drugom koraku znanstvenici su ispitali kako različite temperature utječu na prijenos patogena.

 

Otkrili su da će čak i uz porast globalne temperature za manje od dva stupnja Celzijusa, klimatski uvjeti koji pogoduju prijenosu zaraznih bolesti u budućnosti prevladavati u gotovo svim dijelovima Europe.

Znanstvenici preporučuju edukaciju stanovništva i smatraju da je neophodno educirati liječnike o cijepljenju, dijagnostici i terapiji zaraznih tropskih bolesti.

 

HINA