Naslovna / Parlamentarni izbori / Zanima nas vaše mišljenje- treba li vratiti obavezni vojni rok?

HRVATSKA

Zanima nas vaše mišljenje- treba li vratiti obavezni vojni rok?

Izjasnite se u anketi

Zanima nas vaše mišljenje- treba li vratiti obavezni vojni rok?
Portal035
  • 2022-03-08 13:00:00

Početkom 2008. godine u Hrvatskoj je ukinuto služenje obaveznog vojnog roka, a to se pitanje aktualiziralo povodom recentnih događaja u Europi.

 U Europi vojni rok imaju Finska, Švedska, Norveška, Danska, Austrija, Švicarska, Litva, Estonija, Rusija, Bjelorusija, Ukrajina, Grčka, Turska i Cipar.

 Primjera radi, Moldavija nedavno odlučila da ukine vojni rok, dok su građani Austrije i Švicarske na referendumu odbacili takvu ideju.

 Pojedine zemlje NATO su ukinule, pa vratile vojnu obavezu. Litva je 2007. godine ukinula tu obavezu, ali je osam godina kasnije obnovila i za služenje vojnog roka postoji veliki interes zbog straha od mogućeg napada Rusije.

 Kako se navodi, u većini zemalja postoji i opcija prava na prigovor savjesti, a tada regruti služe u civilnim i državnim institucijama.

 U Finskoj je vojska obavezna za zdravstveno sposobne muškarce, dok žene služe dobrovoljno. Vojni rok traje od 165 do 347 dana, u zavisnosti od specijalnosti, dok oko 20% Finaca služi 11 mjeseci u civilstvu.

 U Norveškoj se služi dobrovoljno šest, 12 ili 18 mjeseci tako što se svi punoljetni mladići i djevojke regrutiraju, a u vojsku se pozivaju oni koji su izrazili spremnost za tako nešto. Mladići i djevojke su ravnopravni u pravima i obavezama, a po završetku roka država im daje određene privilegije kod školovanja ili zapošljavanja.

 Šveđani su vojni rok ukinuli 2010. godine, ali su ga ponovo uveli 2018. godine. Od oko 90.000 mladića i djevojaka, koji svake godine postanu punoljetni, vojska regrutira oko 13.000, a na služenje pozove oko 4.000 fizički i psihički najsposobnijih, dok ostali nemaju nikakve obaveze. Vojni rok traje od četiri do 12 mjeseci.

 Estonija nikada nije ni ukidala vojni rok i vojska tamo traje od osam do 11 mjeseci, dok je Litva ponovo uvela vojni rok. U toj zemlji godišnje služi oko 4.000 regruta i oni imaju platu od oko 3.000 eura, što je nekoliko puta više od prosječne plate u toj zemlji. Poslodavci koji zaposle bivšeg vojnika oslobođeni su poreza i doprinosa šest mjeseci.

 Švicarci su ogromnom većinom 2013. godine odbili na referendumu da se ukine opća vojna obaveza, a regruti koji ne žele služiti plaćaju porez od 3% godišnje zarade do 37. godine.

 U Austriji vojni rok traje šest mjeseci, a nešto više od polovine regruta se odluči za služenje pod oružjem, dok ostali obavljaju civilnu službu.

 Darko Klasić u ime kluba HSLS-a i Reformista prošli je tjedan predložio Vladi da "razmotri osiguravanje dodatnih snaga novaka koji je suspendiran 2007. i pod hitno pokrene izmjene Zakon o obrani i Zakona o službi Oružanih snaga u kojim se definira zakonski okvir upravljanja oružanim snagama". - Vjerovanje u Europu kao oazu mira pregazili su tenkovi koji su iz Bjelorusije krenuli prema Kijevu...Rat u Ukrajini temeljito je promijenio odnos europske javnosti prema vojsci i prema služenju vojnom roku. U slučaju izbijanja rata ili pojave neposredne ratne opasnosti, oružane snage RH mogu narasti tek na 35 tisuća - - oko 14 tisuća aktivnost sastava, plus 21 tisuća pričuve. To nije ni izdaleka dostatno za obranu državnog teritorija. Samo tijekom Domovinskog rata hrvatska vojska imala je preko 200 tisuća pripadnika.- istaknuo je Klasić Iznio je da služenje obaveznog vojnog roka nikad nije ukinuto, nego samo suspendirano 2007. - Danas je situacija bitno drugačija i vrlo realna opasnost da može doći do političke destabilizacije u našem neposrednom susjedstvu. Republika Srpska tempirana je bomba, a detektor te bombe je u Moskvi, rekao je Klasić.

 Klasić je dobio i podršku pojedinih kolega u Saboru, a nas zanima i mišljenje stanovnika Brodsko- posavske županije. Jeste li za to da se ponovno uvede obavezni vojni rok?