Naslovna / Informacije i vijesti / Zaklada Novo sutra donirala automobil Radiju 92FM

UDRUGE

Zaklada Novo sutra donirala automobil Radiju 92FM

Automobil će im pomoći i kako bi realizirali projekt simboličnog naziva 'Odvezi, poveži – u eteru i zajednici'

Zaklada Novo sutra donirala automobil Radiju 92FM
Ivica Jankovic
  • 2020-12-15 16:20:00

Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima pola milijuna osoba s invaliditetom, oko 20 tisuća ih je zaposleno. Iako nisu svi radno sposobni, mnogi koji jesu ne mogu se baš jednostavno zaposliti, a pandemija koronavirusa dodatno im je udaljila tu priliku. Do kraja rujna posredovanjem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje radna mjesta je u ovoj godini pronašlo 1848 osoba s invaliditetom. Ne samo da je to manje od dva posto ukupnog broja zaposlenih preko tog Zavoda ove godine, nego je i za gotovo 22 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Budući da radom na daljinu imamo mogućnost na vlastitoj koži iskusiti što znači depriviranost od socijalnoga kontakta, u boljoj smo poziciji shvatiti koliko izolirano se osjećaju osobe s invaliditetom bez posla ili bez objektivnih mogućnosti da rade.

No, postoji jedna ekipa koja već šest godina tome prkosi svojim radijskim valovima. Riječ je o Radio92fm-u, koji je osnovalo Društvo multiple skleroze Brodsko-posavske županije. Uz novinarski tim, taj radio iz Slavonskog Broda zapošljava osobe s invaliditetom i pruža im priliku za volonterski rad.

Tu ne staje njihov utjecaj jer osim radijskog programa organiziraju razne akcije, provode kampanje i podržavaju udruge i saveze osoba s invaliditetom te sve njihove aktivnosti. Ipak, možda i najvažnije, svojim eterom povezuju ljude, unose u njihove domove glazbu i specijalizirane teme stručnjaka koji slušateljima daju nova znanja, ali i psihološku podršku.

Ustrajnost unatoč preprekama
Imaju i oni svoje borbe. Koncesiju za frekvenciju čekali su čak devet mjeseci, no to nije sve.

– Nismo profitni, nemamo reklama, pa se se financiramo prijavljujući projekte na razne natječaje. Sad smo već prepoznatljivi, znaju nas i preko streama slušaju sve udruge osoba s invaliditetom u Hrvatskoj jer radimo s njima. Imamo kvalitetnu glazbu, pratimo osobe s invaliditetom, na njih smo fokusirani, povezujemo sve udruge, saveze, organizacije, svi imaju mogućnosti javiti se i biti dio našeg programa – napominje Željko Pudić, predsjednik Društva multiple skleroze Brodsko-posavske županije.

Dodaje da su hladni troškovi prvoga hrvatskog neprofitnog radija znatni s obzirom na to da su u unajmljenom prostoru. Ipak, nesigurne financije koje ovise o ishodima natječaja ne uspijevaju ih pokolebati. Snalaze se i ustrajni su u svojoj misiji.

– Naš radio čini posebnim to što nemamo samo informativnu funkciju, nego pokušavamo osvijestiti i educirati javnost o svim područjima i problemima s kojima se susreće OSI populacija. Pokretači smo društvenih kampanja, sudjelujemo u edukacijama, nastojimo biti koristan 'savjetnik i posrednik' između pojedinaca i institucija – ističe Irena Vukas Çufalar, glavna urednica Radio92fm-a.

Donacija automobila
Koliko god se trudili uklanjati barijere i graditi pristupačnije društvo te eterom nastaviti povezivati ljude, i njima je potrebno sredstvo koje će im olakšati taj posao. Dosad su, naime, često umjesto odlazaka na teren materijale prikupljali preko telefonske žice. Želeći udrugama pružiti još veću podršku te slušateljima još kvalitetniji sadržaj, odvažili su se poželjeti automobil.

– ​Javljanjem na projekte uspijevamo dobiti osnovna sredstva za rad, ali nije nam dostajalo sredstava za vozilo. Čim smo čuli da Zaklada Novo Sutra pomaže organizacijama civilnog društva, prijavili smo svoj projekt. I sad jedva čekamo dobiti ključeve – radostan je Pudić, a ima i zašto biti.

Zaklada Novo Sutra, čiji je osnivač Pavao Vujnovac, vlasnik i predsjednik Uprave Energia naturalis grupe i PPD-a, donirat će im automobil vrijedan 150 tisuća kuna kako bi realizirali taj projekt simboličnog naziva 'Odvezi, poveži – u eteru i zajednici'. Automobil neće služiti samo za novinarske zadatke, nego i za posjećivanje članova Društva multiple skleroze jer su ti susreti, pogotovo s nepokretnim članovima, kaže Pudić, neprocjenjivi. Posebno ga veseli što će napokon suradnika, volontera novinara iz Osijeka Sašu Drinića moći dovesti da vidi taj radio za koji stvara emisije iz svog doma. 

Sadržaj omogućila Zaklada Novo Sutra

Autor: Nikolina Oršulić

Foto: Dejan Maričić