Naslovna / Informacije i vijesti / Tko su zapravo neprijatelji Crkve u Hrvata?

NEDJELJNJA PROPOVIJED

Tko su zapravo neprijatelji Crkve u Hrvata?

Tko su zapravo neprijatelji Crkve u Hrvata?
Portal035
  • 2023-12-02 14:00:00

Duhovnu obnovu pod nazivom ”Neprijatelji Crkve u Hrvata. Pogled iz srca Apokalipse“, održao je u četvrtak, 30. studenoga, u Katehetskom centru Župa i svetište Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu vlč. dr. sc. Ivan Benaković, prof. biblijske teologije na KBF-u u Đakovu, predstojnik Ureda za biblijski pastoral Đakovačko-osječke nadbiskupije.

 

"Nevjerodostojnost i prijetvornost Crkve i kao institucije ali i Crkve kao zajednce vjernika; neiskren život pod krinkom dobrohotnosti; ne-svijest o postojanju zla; neizgrađen osobni odnos s Bogom; nepoznavanje i nerazumijevanje Božje Riječi, bljutavo kršćanstvo često ogrezlo u materijalizmu i osobnim interesima", to su danas ključni neprijatelji vjere i Crkve u hrvatskome narodu – istaknuo je vlč. Benakiović, pojašanjvajući i Brođanima ono stoje i u naslovu njegova predavanja.

 

"Iako je naslov pomalo apokaliptičan, jer živimo u vremenu koje je konfuzno, puno ratnih sukoba, tenzija, želimo zapravo time vjernicima dati utjehu i mir. Iz naslova se možda i ne vidi mir, ali kršćanska apokalipsa nije poruka ratova, nemira, nego poruka mira. Zato posredstvom Biblije i osobnog odnosa sa Bogom trebamo doći do istinskoga mira“, pojasnio je vč. Ivan.

Prelistavajući stranice Knjige Otkrivenja Pisma sedmerim Crkvama istaknuo je neke od temeljnih života u vjeri koji proizlaze iz čitanja te kršćanske apokalipse. "Sami u sebi gušimo ono što je Božje jer nam manjka istinske ljubavi i vjernosti prema Kristu, puni smo gorčine, otrova, negativnosti. Ne prepoznajemo da je Bog živ, molimo ga neka nam pomogne, a ne vjerujemo u to. Uzimamo lijekove za spavanje, za lijepo ponašanje i za apetit, a ne liječimo izvorni uzrok bolesti", rekao je prof. Benaković i potaknuo nazočne neka se ne utope u sivilu negativnosti naše svakodnevnice, nego da strpljivo podnose ono loše i mole s vjerom da će Bog promijeniti situaciju oko nas.

 

Svjestan kako je kršćanima u ovome svijetu teško živjeti Došašće na vjerski način, pojasnio je kako je kršćanska poruka Došašća čekati i biti strpljiv, moliti, meditirati Riječ Božju, dolaziti na mise zornice i tu sebe pripremati na konačni susret s Bogom.

 

Na kraju je predstavio platforme ureda za biblijski pastoral Đakovačko-osječke nadbiskupije u koje se mogu uključiti svi vjernici, a to su Whats App i Viber grupe pod nazivom „Biblijska duhovnost“ (dovoljno je poslati prijavu na broj telefona: +385 95 382 0308) i YouTube kanal pod nazivom „vlč. Ivan Benaković – Kršćanstvo koje ima smisla“.

 

iv