Naslovna / Informacije i vijesti / Korizmena duhovna obnova održana u franjevačkom samostanu

INFORMACIJE I VIJESTI

Korizmena duhovna obnova održana u franjevačkom samostanu

Korizmena duhovna obnova održana u franjevačkom samostanu
Portal035
  • 2023-03-27 18:00:00

Pobožnošću Križnoga puta započela je u petak. 24. ožujka u franjevačkom samostanu u Slavonskom Brodu korizmena duhovna obnova, koja je trajala do nedjelje 26. ožujka. Obnovu je predvodio fra Ante Vučković,  svećenik franjevačke Provincije Presvetog Otkupitelja – Split, profesor na splitskom KBF-u i misionar milosrđa.

 

Promišljajući nad tekstovima križnoga puta protkanim novozavjetnim tekstovima, koji je pisao boraveći nekoliko dana u Getsemanskom vrtu u Svetoj Zemlji prije više godina, o. Vučković je vjernicima posvijestio kako smo kao kršćani pozvani poput Isusa prihvaćati i nositi svoje životne križeve koji su naš put u život vječni. Predvodeći potom misno slavlje u zajedništvu sa gvardijanom fra Klaudijem Milohanovićem, u prigodnoj homiliji o. Vučković je vjernicima pojasnio da je smisao i cilj duhovne obnove da svjesno, otvorenog uma i srca susretnemo Božju Riječ koja nam objavljuje Boga i nas same, pokazuje nam kakvi smo, što trebamo pobijediti u sebi i oblikovati svoj život na kršćanskim vrednotama.

 

Aktualizirajući misna čitanja ukazao je na opasnosti koje čovjek čini kada je zaslijepljen zlom. „Onaj koji čini zlo nikada nije svjestan što čini. Isus na križu na to nam ukazuje, jer zna da su ti ljudi zarobljeni, sluge su zla, nisu slobodni. Zato se na križu događa najčudesnija stvar, jer Isus koji je razapet i fizički potpuno neslobodan i blizu smrti u svojoj je duši puno slobodniji od onih koji su ga razapeli. Njegova se sloboda vidi, jer On u svojoj duši može za njih moliti, a oni čini nešto što je jače od njih, što ih je zarobilo. To se i danas događa pravednicima i u našem svijetu. Sposobnost vidjeti zarobljene onakvim kakvi jesu dolazi odatle da se opredijelim za dobrotu i uđem u svjetlo koje se pokazalo na križu. Taj nam tekst pokazuje kako u Kristu vidjeti svoj vlastiti život. Zato je za nas odlazak na Golgotu, bilo kroz križni put, ili kroz biblijske tekstove koji nas poučavaju, spasonosno, jer u Isusovu svjetlu, na njegovu križu mi vidimo i vlastite zarobljenosti iz koje možemo izići i vidjeti Božje svjetlo koje je jače od svih ljudskih zala. Zato smo pozvani uvijek iznova dolaziti na susret s Isusom kako bi u nama rasle sloboda, povjerenje u život i snaga da se uvijek možemo odvajati od zla i od nevjere koja nas hoće zarobiti“, rekao je uz ostalo o. Vučković.

 

Duhovni program nastavljen je u subotu, 25. ožujka u 18 sati nagovorom voditelja, a zatim svetom  misom nakon koje je uslijedilo euharistijsko klanjanje. Duhovna obnova završena je u nedjelju misnim slavljem u 11. 30 sati

 

. B. Lukačević