Naslovna / Informacije i vijesti / Preko sedamdeset volontera u Vinogorju će uprizoriti muku Kristovu

INFORMACIJE I VIJESTI

Preko sedamdeset volontera u Vinogorju će uprizoriti muku Kristovu

Preko sedamdeset volontera u Vinogorju će uprizoriti muku Kristovu
Portal035
  • 2023-03-21 20:00:08

Na petu korizmenu nedjelju, 26.ožujka .2023, u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Brodskom Vinogorju (Trg Velike Gospe 3), gostuje udruga „Stepinčeva oaza mira“ iz Zaprešića, koji će s početkom u 15 sati u parku kod zgrade „Poljoprivrednog Kombinata Jasinje" uprizoriti Kristovu muku i posljednje trenutke Isusova života.  Riječ je o projektu koji spomenuta udruga izvodi već 13 godina i u kojem sudjeluje sedamdeset osoba.

 

- Prvu zaprešićku Pasiju uprizorili smo na Cvjetnu nedjelju 28. ožujka 2010, u zaprešićkim Novim dvorima. Iza ovog povijesnog projekta po uzoru na Imotsku Pasiju Udruzi „Stepinčevoj oazi mira“ pomogli su župa sv. Petra apostola, Grad Zaprešić i Turistička zajednica grada Zaprešića, kao i mnogi drugi dobročinitelji. Držeći se vjerno evanđeoskog teksta, uprizorili smo Kristovu Muku s bogatom scenografijom, koja je počela prikazom Posljednje večere ispred muzeja Matija Skurjeni, a završila Isusovim polaganjem u grob, kod kapelice sv. Josipa, koja je ujedno služila u prikazu Muke za Isusov grob.- poručuju iz udruge "Stepinčeva oaza mira".

 

U ovom događaju svoj udio dao je, naravno, i sam puk koji je došao u velikom broju. U organizaciji i izvedbi Kristove Muke sudjelovalo je više od 200 osoba, volontera, a zanimljivo je da niti jedan glumac nije bio profesionalac. Uz glumce, poseban doprinos su dali u pjevanju zbor djece Božje Krijesnice, Mješoviti crkveni zbor sv. Cecilija, Kulturno umjetničko društvo „Ban Josip Jelačić“, članovi Puhačkog orkestra iz Zaprešića, Dobrovoljno vatrogasno društvo Zaprešić, Foto kino video klub Zaprešić. Doprinos ovom nesvakidašnjem događaju kroz razna sredstva omogućili su nam Jadran film iz Zagreba, Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba, Gradsko komunalno za obavljanje komunalnih djelatnosti Zaprešić d.o.o, Restoran Golf i golf centar Novi Dvori te Foto studio, TV produkcija, foto i video snimanja Split – Aheropita d.o.o. Split.

 

Nakon više gostovanja po raznim hrvatskim gradovima, ove godine na red je došao i Slavonski Brod, a interesa među vjernicima za ovakav nesvakidašnji prikaz Kristove muke zasigurno neće nedostajati.