Naslovna / Informacije i vijesti / Više od 30 filmova uz dvije brodske produkcije na 6. Festivalu novih

FILM

Više od 30 filmova uz dvije brodske produkcije na 6. Festivalu novih

Za točno mjesec dana, očekuje nas 6. izdanje Festivala Novih u Slavonskom Brodu, međunarodnog festivala dokumentarnog filma.

Više od 30 filmova uz dvije brodske produkcije na 6. Festivalu novih
035portal
  • 2016-08-10 09:43:39

Za točno mjesec dana, očekuje nas 6. izdanje Festivala Novih u Slavonskom Brodu, međunarodnog festivala dokumentarnog filma, piše Soudset Brod.

Pripreme su u punom jeku, a sam proces prijava je dovršen. Prijavljeno je više od 250 filmova, a selektori su izabrali njih 30-ak, koji će biti prikazani u službenom programu koji će trajati nekoliko dana.

"Lokacija održavanja će ovoga puta biti u Centru mladih, prvo iz razloga što je u pitanju nova dvorana koja se nalazi u središtu svih zbivanja, a kao drugo smatramo da je potrebno Centru vratiti prijašnji status. Zadovoljava sve tehničke uvjete i šteta je nekoristiti ga u najboljem obliku", kaže Bernard Karakaš, direktor festivala.

Promjenom lokacije promijenjen je i termin održavanja, tako da će ove godine festival biti održan od 8. do 10. rujna. Prijave filmova stizale su iz cijelog svijeta.

"Prijave su stizale iz cijele Europe, te dobrog dijela afričkih i azijskih zemalja s tim da smo se ove godine, budući da ima dobar dio autora koji su s ovih područja, više skoncentrirali na lokalne filmove, koji su nastali od Austrije do Grčke, ali i zbog bliskosti tema domaćoj publici", kaže.

I ove godine očekuju nas domaće produkcije iz Slavonskog Broda.

"Biti će najmanje dva filma, jedan od njih je o migrantima autorice Olje Terzić sa SBTV-a, a drugi film je u našoj produkciji, izvan konkurencije, kojeg su napravili polaznici naše radionice koja je trajala nekoliko mjeseci. Film govori o jednom čovjeku koji ovdje krpa kraj s krajem i na kraju odlazi u Njemačku. Relativno kratak film koji traje 15-ak minuta, ali vrlo dobro napravljen i koji će sigurno zanimati našu publiku", ističe Bernard Karakaš, direktor Festivala novih.

Zbog nešto smanjenog budžeta festivala, još traju dogovori oko dodatnih sadržaja festivala, poput predavanja ili radionica, te posebnih gostiju, koji će sudjelovati u ocjenjivanju filmova.