Naslovna / Parlamentarni izbori / Uzgajati pse zahtjeva veliki trud, volju i predanost kako bi odgojili psihofizički zdravog psa

PRIčE

Uzgajati pse zahtjeva veliki trud, volju i predanost kako bi odgojili psihofizički zdravog psa

Hrvoje Mužević – poznati brodski uzgajivač njemačkih doga

Uzgajati pse zahtjeva veliki trud, volju i predanost kako bi odgojili psihofizički zdravog psa
035portal
  • 2017-06-26 07:59:00

Hrvoje Mužević poznati je brodski uzgajivač njemačkih doga. Točnije, ova godina je deseta godina otkako ima registriranu uzgajivačnicu von Unterwein pri Međunarodnom kinološkom savezu (Federation Cynologique Internationale) u Thuinu, Belgiji. Ljubav prema ovim psima povezala ga je s još jednom uzgajivačnicom koja svoje sjedište ima u Umagu.


To je uzgajivačnica Tamarin Blue, u vlasništvu Dajane Milinković. Njih dvoje time su ostvarili partnerski odnos koji se pokazao vrlo produktivan. Upravo njemačka doga December, koja je iz uzgoja gđe. Milinković, niže uspjeh za uspjehom na mnogim izložbama. Ženka December from Tamarin Blue trenutno se nalazi u Hrvojevoj uzgajivačnici. Svakodnevni treninzi pokazali su odlične rezultate, jer upravo December je jedna od najtrofejnijih kuja, kako u Hrvatskoj, tako i u Europi. Naime, prošle godine tijekom mjeseca rujna u Bruxellesu, na europskoj izložbi, December from Tamarin Blue, osvojila je titulu europskog prvaka među plavim dogama. Kako je bila među mlađim kujama, ta titula bila je u kategoriji mlađih prvaka. Također je osvojila titulu najljepšeg mladog psa među svojom pasminom. Postavši šampionkom europskog glasa, Hrvatski kinološki savez također je dao nagradu toj prekrasnoj ženki. Naime, pri prijavi psa na izložbe, potrebno je odvojiti novac kojim se pas prijavljuje. Decemberino osvajanje prestižne titule, Hrvoja je oslobodilo plaćanja prijave za izložbe ove godine.Zanimalo nas je kako se stvara i odgaja ovakav šampion. Hrvoje nam je otkrio režim koji on primjenjuje. Režim kojim se psihofizičko stanje psa dovodi na visoki nivo. Aktivnost psa je vrlo bitna za kvalitetan razvoj mišićne mase. Tijekom hladnijih dana, Hrvoje pse odvodi u razne dijelove podvinjske šume, gdje psi redovito otrče svoju rutu. Kako su nam došli nesnosno topli dani, onda se taj trening prebacuje u slatkovodno umjetno jezero Petnja ili na Ljeskove vode. Nadalje, bitna je dresura (no ne vojna dresura). Hrvoje želi naglasiti kako je potrebno sa psom raditi od samog početka, dok je još štene. A to je ljepota cijelog procesa. Tijekom tog razdoblja čovjek i pas se snažno vežu. Igra, vježbanje, druženje s drugim psima, trčanje nije samo dio u kojem uživa pas. Uživa i vlasnik, jer na taj način jača sponu s bićima koja su na početku puta da postanu stabilni i jaki. Socijalizirati ta četveronožna bića je jedan od najbitnijih ciljeva. Pogotovo ako se psa namjerava prezentirati na raznim izložbama. Upravo na izložbama može se vidjeti odnos koji su vlasnik i pas razvili. Ako je početak života psa odrađen zahtjevno, a opet s ljubavlju, pas će tada biti stabilan i odgojen. Samo pristupanje psu prolazi bez ikakvih poteškoća.


Nagledao se Hrvoje raznih „odgojnih“ metoda, koje se baš i nisu pokazale uspješnim. Dozvoliti psu da čini štogod mu je volja, dovodi do velikog raskoraka između vlasnika i psa. Takvo ponašanje psa nikako nije poželjno na izložbama na kojima im redovito pristupaju suci koji su psima nepoznate figure. Stabilnošću psa, sudac svoju ulogu odrađuje bez ikakvih poteškoća. Stabilnost naravi psa bitna je i pri susretu s drugim psima koji se nalaze na izložbi. Time je potrebno pripremiti psa za cjelokupnu situaciju u kojoj se nalazi tijekom izložbe. Nadalje, genetika psa, koju nasljeđuje od svojih roditelja je također bitan faktor. No, ništa od toga ne bi bilo moguće da i sam pas u tome ne uživa. U konačnici, stabilan pas znači sretan pas. Pas koji nema straha i koji je veseo. Ključno u svemu je da se tom procesu pristupa s velikom voljom, radom i ljubavlju.


Nadalje, potrebno je voditi brigu o fizičkom stanju psa, o njegovom izgledu. Ne samo vanjskom, već i unutarnjem. Voditi brigu o anatomiji psa. Brigu oko izgleda koji mora davati skladan odnos svih njegovih dijelova tijela. Krenuvši od ispravnog držanja glave, zdravog izgleda čeljusti, kralježnice, pravilnih sapi (donjeg dijela leđa) koji utječe na kretanje, ispravnih kutova nogu, ispravnog držanja lopatice, nadlaktice i još puno toga. Fizička kondicija psa održava se isključivo vježbom, redovitom šetnjom, trčanjem ili pak plivanjem.Kako bi se ravnoteža psihofizičkog stanja držala pod kontrolom, neizbježna je i kvalitetna prehrana. Hrana bez ikakvih kemikalija. Kvalitetna hrana koja iziskuje malo više izdvajanja novca iz džepa. Iako je uzgajanje psa skuplji sport, koji je mnogima hobby, velika ljubav prema psima je ta koja održava mnoge uzgajivače. Hrvoje, kako je već spomenuto, odlazi na mnoge izložbe. No, u svojoj uzgajivačnici znaju se dogoditi i okoti. Iako mnogi misle da prodajom tih štenaca, donosi se velika zarada, stvari su upravo suprotne. Hrvojeva uzgajivačnica ne prakticira konstantne okote, kako to čine neke uzgajivačnice. Takve uzgajivačnice isključivo gledaju zaradu i na žalost to čine nezakonito. Jedini cilj im je profit, a ne uravnoteženo i sretno stanje psa. Hrvoje se ne vodi za takvom politikom poslovanja. Svako novo štene potrebno cijepiti, očistiti od parazita, odgojiti. Jednom riječju, u svako štene potrebno je uložiti. Tako da prodajom svakog od njih, pas u konačnici financira samog sebe. Sve ono uloženo se time podmiri. Ali, među tim štencima, uzgajivači, time i Hrvoje, znaju izdvojiti jednog mužjaka ili ženku. Time nastave ulagati u njegov rast i razvoj. Tog psa ne prodaju, već s njime kreću u neka nova osvajanja. Bilo da se radi o produljenju vrste, bilo da se radi o izložbama.


Psi iz Hrvojeve uzgajivačnice našli su dom po cijelom svijetu. Njegovi kvalitetno pripremljeni psi skrasili su se u Sjevernoj Americi, Africi, Australiji, te po mnogim zemljama Europe. Kvalitetan rad u njegovoj uzgajivačnici, ali i u uzgajivačnici Dajane Milinković je itekako prepoznat. Iako njemačke doge zbog svoje velike građe izgledaju mnogima opasno, to je samo prvi i ujedno krivi dojam. Mnogi ljudi širom svijeta uzimaju upravo ove pse za kućne ljubimce. Posebno su pažljivi prema djeci. Naravno, opet uz napomenu da je sa svakim psom potreban rad od samih početaka.


Hrvoje se u svojoj uzagajivačnici itekako brine za svakog psa. Njegovi rezultati su vidljivi. Velikim trudom, voljom i predanošću odgaja pse koji izrastaju u šampione, koji su postali poznati u regiji, a i šire. Ljubav prema kinologiji je ono što Hrvoja pokreće prema svakom novom treningu, novoj izložbi, pa čak i snimanju raznih filmova o svojim psima. Stoga, ako želite vidjeti prava mala čuda koja izvode Hunter i Hidalgo von Unterwein, imate priliku pogledati na Hrvojevom You Tube kanalu. Uistinu, pregršt vratolomija, nevjerojatnih treninga i snage zabilježeno je Hrvojevom kamerom. Naime, Hrvoje u sebi njeguje i umjetničku stranu, strast za snimanjem kratkih i dugih filmova. Artistička duša je taj Mužević. No, o njegovoj artističkoj strani ćemo neki drugi put. Ovog puta izdvojili smo njegovu ljubav prema canis lupus familiaris iliti domaćem psu.


Tajana Ćosić