Naslovna / Parlamentarni izbori / Uz blagoslov i pjesmu upaljena svijeća nade na Korzu

DOGAđANJA

Uz blagoslov i pjesmu upaljena svijeća nade na Korzu

Uz blagoslov i pjesmu upaljena svijeća nade na Korzu
Portal035
  • 2023-12-04 08:00:00

Čast paljenja prve adventske svijeće ove je godine pripala Marici Mikulić, majci koja se istinski bori s teškom bolešću svoga sina, za prava sve djece i dostojanstven život, dopredsjednici udruge „Sjena“ te dobitnici nagrada „Ponos Hrvatske“ i „Štit Berislavića“. 







„Gospođa Marica svojom je borbom ovo zaslužila. Ovo je prva svijeća, svijeća nade i mislim da je na najbolji mogući način započeo advent u Slavonskom Brodu. Nikad dosad nije bilo ovoliko ljudi na paljenju prve svijeće,“ rekao je gradonačelnik Mirko Duspara. Adventski vijenac blagoslovio je župnik Župe Gospe Brze Pomoći Anđelko Cindori dok je župni crkveni zbor svojim pjesmama uljepšao večerašnju svečanost.







Bajkoviti „Advent iz davnina“ ove godine svoju priču priča na šest lokacija u gradu koje su inspirirane likovima iz bajki. Kako se advent tradicionalno doživljava kao vrijeme pripreme, nade, ljubavi i darivanja, u gradu se nalaze umjetničke instalacije likova iz bajki Ivane Brlić-Mažuranić koje promoviraju upravo takve poruke: poruke mira, zajedništva i nade.



Ispred kuće Brlić na glavnom gradskom trgu (Trgu Ivane Brlić-Mažuranić) nalazi se peć s Domaćima koji predstavljaju zaigranost i radost. Potjeh je, potom, na gradskom šetalištu okružen svojom braćom Marunom i Ljubišom, a njegova snažna potraga za Istinom predstavlja nadu koja nikad ne umire.



 



Na početku gradskoga Korza pronaći će se crvena klupa s Gitom, Hlapićem i psom Bundašem koja predstavlja mir i ljubav. Stribor se s 12 vjeverica nalazi ispred Gradske knjižnice te, kao oda djeci, podsjeća na trenutke igre i zajedništva. Regoč i Kosjenka na ulazu su u brodsku Tvrđavu, a zajedno predstavljaju pomirenje i sklad. Palunko i njegova obitelj nalaze se kod bajkovitog klizališta, a šalju poruku obiteljskog zajedništva, ljubavi i poštovanja. Pouke u bajkama Ivane Brlić-Mažuranić bezvremenske su te govore o ustrajnosti, poštenju, zahvalnosti.



 



Božić je vrijeme kada se prenose priče i pripovijedaju bajke, a bajke Ivane Brlić-Mažuranić obasjane su čarobnom i bajkovitom atmosferom, što podsjeća na radost iščekivanja Božića i ljude ispunjava posebnim blagdanskim ozračjem, a njezini likovi i moralne pouke itekako su bliske duhu adventa.