Naslovna / Informacije i vijesti / Uskrsni je ponedjeljak, znate li što slavimo danas?

INFORMACIJE I VIJESTI

Uskrsni je ponedjeljak, znate li što slavimo danas?

Počeo je bijeli tjedan

Uskrsni je ponedjeljak, znate li što slavimo danas?
Portal035
  • 2023-04-10 08:00:00

Uskrsni je ponedjeljak, dan kada se Crkva spominje uskrslog Krista i njegovog prvog susreta s učenicima koji su teško podnijeli njegovu muku i smrt. Mnogi od njih odlučili su se iz Jeruzalema vratiti svojim kućama, a tako su se i dva Isusova učenika vraćala u Emaus, putem raspravljajući o događajima u Jeruzalemu.

 

Dok su razgovarali pridružio im se Isus, no oni ga nisu prepoznali. Isus ih je upitao o čemu razgovaraju i zašto su žalosni. Kleofa odgovori: ‘Zar si ti jedini stranac u Jeruzalemu te ne znaš što se u njemu dogodilo ovih dana? (Lk 24,18)’.


Na to su ispričali, kako je prorok imenom Isus poučavao narod, imali su od njega velika očekivanja, ali je osuđen na smrt, razapet i umro. Zbunilo ih je što su neke žene našle prazan grob i anđeli im rekoše, da je Isus živ. Isus im odgovori:’O bezumni i srca spora da vjerujete što god su proroci navijestili! Nije li trebao da Krist sve to pretrpi te uđe u svoju slavu? (Lk 24, 25-26)’.

Tada im je Isus detaljno opisao, što će se dogoditi s Njim. Preko proročanstva, pokazao je da je uistinu obećani Mesija, a tijekom razgovora Isus i dva učenika došli su do Emausa. Isus je želio otići, ali su ga molili da ostane, ali i dalje ga nisu prepoznali.Zajedno su sjeli za stol. Isus je uzeo kruh, izrekao blagoslov, razlomio kruh i pružio im. Tada su ga prepoznali, a Isus im iščeznu s očiju. Jedan drugome rekoše: ‘Nije li gorjelo srce u nama dok nam je putom govorio, dok nam je otkrivao Pisma? (LK 24,32)’. Odmah su se vratili u Jeruzalem i potražili apostole. Apostoli su već znali, da je Isus uskrsnuo, već se ukazao pobožnim ženama i sv. Petru.

 

Uskrsni ponedjeljak je službeni praznik u gotovo svim europskim državama te u Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, Argentini, Čileu i u nekim državama Afrike i Srednje Amerike.

Tjedan nakon Uskrsa zove se još i bijeli tjedan, prema odjeći koju su nosili novokrštenici na početku crkve.