Naslovna / Parlamentarni izbori / U Slavonskom Kobašu održana manifestacija "Razigrani lipicanci"

FOLKLOR

U Slavonskom Kobašu održana manifestacija "Razigrani lipicanci"

Za dobru atmosferu nakon proglašenja pobjednika pobrinuo se KUD „Luka Ilić" iz Oriovca čiji su članovi pokazali svoje umijeće u pjesmi i plesu.

U Slavonskom Kobašu održana manifestacija "Razigrani lipicanci"
035portal
  • 2016-08-28 20:53:00

Mnoštvo svatovski okićenih konjskih zaprega i sudionika u tradicionalnim slavonskim nošnjama „okupirali" su danas Slavonski Kobaš u kojem je održana etno-konjička manifestacija „Razigrani lipicanci" u organizaciji KUD-a „Matija Gubec". Program je započeo svečanom povorkom konjskih zaprega kroz selo sve do novoobnovljenog i uređenog poligona koji su Kobašani u svrhu pokazivanja umjeća svojih lipicanaca koristili i prije pedeset godina.


Obnovom ove tradicije, pokazali su da se konji više ne koriste za poljoprivredne radove, već isključivo za paradiranje i sportsko natjecanje. Dolaskom na hipodrom, svi sudionici učestvovali su u paradi uz zvuke prigodnog marša, a najbolje i najbogatije uređene zaprege su i nagrađene. Po izboru publike, nagradu za najljepše uređenu, dobila je zaprega Mate Jagodanovića iz Bartolovaca. Prvoplasirana, po ocjenama stručne komisije , bila je zaprega Mihaela Tandarića iz Slavonskog Kobaša, dok je drugo mjesto osvojila zaprega Domagoja Grgića iz Bebrine, a treće zaprega Željka Mijatovića iz Bodovaljaca. Najuspješnijima, pehare su uručili župan Danijel Marušić, zastupnik u prošlom sazivu Hrvatskog sabora Davor Vlaović te načelnik Općine Oriovac Antun Pavetić.


Otvarajući svečanost, župan Marušić još jednom je podsjetio na važnost očuvanja tradicije i kulturne baštine za buduće naraštaje, pogotovo ako je toliko raznolika i bogata kao naša slavonska, ali i samih sela kroz poticanje poljoprivredne proizvodnje i OPG-ova. Za dobru atmosferu nakon proglašenja pobjednika pobrinuo se KUD „Luka Ilić" iz Oriovca čiji su članovi pokazali svoje umijeće u pjesmi i plesu. Konjički program nastavljen je uz tekličko jahanje.


Izvor: BPŽ