Naslovna / Informacije i vijesti / U Sibinju će se otvoriti "Teslin boravak"

ŠKOLA

U Sibinju će se otvoriti "Teslin boravak"

U Sibinju će se otvoriti "Teslin boravak"
Portal035
  • 2022-07-24 08:00:03

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak dodijelila je 19 ugovora ukupne vrijednosti 147.680.522,74 HRK (19.610.985,03 EUR) u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014. – 2021. godine, u sklopu programa Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva. 
Od navedenog iznosa 85% financira se iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, dok se preostali iznos osigurava iz državnog proračuna.

„Zabilježen je izniman interes osnovnih škola, organizacija civilnog društva i obrazovnih institucija za sredstva dostupna kroz ovaj Poziv. Zaprimili smo ukupno 116 projektnih prijava ukupne vrijednosti 106,8 milijuna eura što je gotovo pet (5) puta više od vrijednosti poziva. Kroz provedbu uručenih ugovora ostvarit će se izvanredni rezultati u čiju će realizaciju biti uključena 61 osnovna škola, a kroz projektne aktivnosti ojačat će se kapaciteti 872 nastavnika i 4.921 učenika“, naglasila je ministrica Tramišak.
 
Ministrica je kazala kako su krajnji korisnici ovih projekata upravo djeca i to se savršeno uklapa u opći cilj financijskih mehanizama naših donatora kao i Vlade RH, jer nema boljeg načina jačati socijalnu i ekonomsku koheziju nego ulagati u bolju budućnost djece.
 
Ulaskom u Europsku uniju, Hrvatskoj se otvorila mogućnost sudjelovanja u Financijskom mehanizmu Europskog gospodarskog prostora i Norveškom financijskom mehanizmu, u sklopu kojih je Hrvatskoj na raspolaganju 103,4 milijuna bespovratnih sredstva. Jedan od šest (6) programa koji se financiraju iz predmetnih financijskih mehanizama je program Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva, u sklopu kojeg je Hrvatskoj na raspolaganju 32,7 milijuna eura.
 
Kroz 19 dodijeljenih ugovora u okviru poziva „Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području“ pružit će se podrška jačanju kapaciteta institucija osnovnoškolskog obrazovanja u Republici Hrvatskoj u STEM podučavanju modernizacijom prostora i nabavom STEM opreme za škole.
 

Jedini ugovor koji je otišao u Brodsko-posavsku županiju stići ću u Osnovnu školu Sibinjkih žrtava za projekt "Teslin boravak". Iz sibinjske škole poručuju: 

U petak smo potpisali ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Teslina učionica". 
Proteklih mjeseci smo pripremali veliki projekt namijenjen učenicima i učiteljima s ciljem jačanja STEM vještina. Danas smo imali priliku potpisati ugovor i započeti s pustolovinom zvanom "Teslina učionica".
Ponosni smo na uspjeh našeg tima koji je radio na projektu jer smo ostvarili najviše bodova i pokazali kako možemo puno napraviti za našu zajednicu. 
Našu ćemo školu, kroz 17 mjeseci, modernizirati i dodatno opremiti, educirati učitelje u području STEM-a, a onda ćemo sva ta znanja prenijeti učenicima. 
Kroz 19 dodijeljenih ugovora u okviru poziva „Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području“ pružit će se podrška jačanju kapaciteta institucija osnovnoškolskog obrazovanja u Republici Hrvatskoj u STEM podučavanju modernizacijom prostora i nabavom STEM opreme za škole. U projektnim aktivnostima sudjeluje 61 škola, više od 800 učitelja i gotovo 5 000 učenika.