Naslovna / Informacije i vijesti / U Savi pronađeno tijelo muškarca

VIJESTI

U Savi pronađeno tijelo muškarca

U Savi pronađeno tijelo muškarca
Portal035
  • 2023-01-23 10:00:05

Tim spasilaca jučerje pronašao jedno beživotno tijelo na mjestu udaljenom pet do šest kilometara od lokacije gdje se prevrnuo čamac sa turskim državljanima, piše Srpska info.

 

 

Taner Bajindir, koordinator jedinice za spašavanje AFAD-a, izjavio je da su pronašli tijelo, ali da identifikacija nije završena, tako da još nije poznato je li pronađeno tijelo muške osobe pripadalo jednom od pet nestalih turskih državljana.

 

– Pronašli smo tijelo muške osobe starosti od 20 do 30 godina, visine oko 180 centimetara. Policija je potvrdila da se danas ili utorak može očekivati utvrđivanje identiteta. Mi nastavljamo dalje potragu na ovom terenu – izjavio je Bajindir.

 

Istakao je da pripadnici Uprave za izvanredne situacije u Turskoj (AFAD) na tom lokalitetu već 22 dana tragaju za nestalim turskim državljanima.

 

Koordinirana akcija pretraživanja rijeke Save i njenih obala, u koju se uključio i spasilački tim AFAD-a iz Republike Turske, koji u potrazi koristi i sonar za podvodno pretraživanje, nastavlja se i narednih dana u skladu sa operativnim procedurama i stanjem na terenu.

 

Mješoviti tim FUCZ, sastavljen od pripadnika Federalnih specijaliziranih jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom sa potrebnom opremom, čamcima i bespilotnim letjelicama, 28. prosinca 2022. godine uključio se u potragu za nestalim turskim državljanima za koje postoji indicija da su se osam dana ranije utopili u rijeci Savi, u mjestu Svilaj, nakon što se prevrnuo čamac u kojem su se nalazili.

 

Poslije izviđanja terena i prikupljenih informacija te snimanja iz zraka bespilotnom letjelicom šireg područja od mjesta nestanka, započelo se s vizualnim pregledom iz čamaca i pretragom na širem toku rijeke Save.Potraga se odvijala uzvodno od mjesta nestanka do Brusnice Male u dužini od 18 kilometara.

 

Pregledana je i desna obala Save, uzvodno od mjesta Skela, 14 kilometara u pravcu prema Brodu, točnije do mjesta Brusnica Mala i nizvodno desnom stranom obale - od mjesta Skela do Novog Grada, u dužini od 10 kilometara.

 

U ovu potragu se uključio i tim za spašavanje na vodi i pod vodom Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, pripadnici Službe CZ Slavonski Brod, DIP CZ Osijek, DIP CZ Zagreb, pripadnici HGSS-a (timovi iz Slavonskog Broda i Požege), pripadnici policije, spasilački tim AFAD-a iz Republike Turske.

 

Potragu dodatno otežava postojanje minskih polja cijelom dužinom uz obalu rijeke Save u području na kojem se odvija potraga (teritorija BiH), velika količina smeća i drveća koje plove rijekom, ali i visok vodostaj i smanjena vidljivost usljed zamućenosti rijeke Save, prenosi Bosnainfo.