Naslovna / Informacije i vijesti / U Saboru o izmjenama Zakona o braniteljima

HRVATSKA

U Saboru o izmjenama Zakona o braniteljima

U Saboru o izmjenama Zakona o braniteljima
Portal035
  • 2023-07-06 11:00:23

Hrvatski sabor raspravlja o izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima kojima će se povećati iznos osobne invalidnine i druga prava koja se računaju na temelju proračunske osnovice te osnivaju ustanove za trajni smještaj branitelja.

 

 

 

Osobna invalidnina i druga prava određuju se u postotku od proračunske osnovice, a njen iznos nije mijenjan od 2001. Slijedom toga, iznosi prava hrvatskih ratnih vojnih invalida, drugih prava po osnovi oštećenja organizma ili gubitka člana obitelji - isti su 22 godine, dok su istodobno rasli iznosi prosječne neto plaće.

- Izmjenama predlažemo da se mjesečni iznosi osobne invalidnine, posebnog doplatka za njegu i pomoć druge osobe, ortopedskog doplatka, naknada za njegovatelja i obiteljske invalidnine, određuju od osnovice koju odlukom određuje Vlada. Time će se omogućiti da iznosi prava iz Zakona budu usklađeni s ekonomskim stanjem u državi, objasnio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Predviđene su i izmjene uvjeta za ostvarivanje prava na naknadu za nezaposlene hrvatske branitelje.

Iako je Ministarstvo ulagalo značajne napore u njihovo zapošljavanje, i dalje ima određeni broj branitelja koji se zbog zdravstvenih i drugih razloga nalaze u riziku od siromaštva jer ne mogu samostalno privređivati, objasnio je Medved.

Izmjenama se Zakon o hrvatskim braniteljima usklađuje s odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju kako bi se braniteljima omogućilo da dulje ostanu u svijetu rada.Stvaraju se i preduvjeti za osnivanje ustanova za njihov trajni smještaj, a s obzirom na starenje braniteljske populacije, činjenicu da su mnogi bolesni te da žive u samačkim kućanstvima.

Očekuje se da će kontinuirano rasti broj branitelja kojima će trebati institucionalna pomoć u obliku smještaja trajne naravi, pa je u zakonu predviđena pravna osnova za osnivanje navedenih ustanova, objasnio je Medved.Naglasio je kako su sve te mjere moguće zahvaljujući činjenici da je država u ovoj godini za branitelje osigurala 30 posto više sredstava u odnosu na 2016. godinu.

Sabor će u četvrtak raspraviti i konačne tekstove zakona o nadzoru robe dvojne namjene te izmjene Zakona o rudarstvu.

 

izvor: HRT.hr