Naslovna / Informacije i vijesti / U kojim je hrvatskim gradovima najzagađeniji zrak?

RADAR

U kojim je hrvatskim gradovima najzagađeniji zrak?

U kojim je hrvatskim gradovima najzagađeniji zrak?
Portal035
  • 2023-09-26 14:00:43

U dijelovima Gorskog kotara i nekim otocima, onečišćenje zraka u Hrvatskoj je minimalno, dok su najveći problemi s zagađenjem prisutni u području Nove Gradiške, Slavonskog Broda, Osijeka i Vinkovaca.

 

Istraživanje koje je proveli britanski Guardian u suradnji s međunarodnim timom znanstvenika pokazalo je da je Sjeverna Makedonija najviše pogođena zagađenjem zraka lebdećim česticama, slijedi je Srbija, te istočnoeuropske zemlje poput Rumunjske, Albanije, Slovačke, Poljske i Mađarske.

 

Unatoč tome što se Hrvatska ne ubraja među zemlje najteže pogođene zagađenjem zraka, također se suočava s prekoračenjima graničnih vrijednosti čestica PM2,5 prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Prema novim smjernicama WHO-a, prosječne godišnje koncentracije čestica ne bi smjele prelaziti 5 mikrograma po kubnom metru. Guardian navodi najviše koncentracije lebdećih čestica u hrvatskim gradovima, gdje Osijek, Slavonski Brod, Vinkovci i Nova Gradiška imaju više od 19 mikrograma lebdećih čestica po kubnom metru zraka.

 

Nadalje, gradovi kao što su Split (16 do 19 mikrograma), te Zagreb, Rijeka, Zadar i Varaždin (svi od 14 do 16 mikrograma) također bilježe povećane koncentracije lebdećih čestica. Pula i Karlovac imaju između 12 do 14 mikrograma lebdećih čestica po prostornom metru zraka, prema izvješću Jutarnjeg lista.