Naslovna / Informacije i vijesti / U domu HVIDRE održana javna tribina na temu "Opstojnost Hrvata u Bosni i Hercegovini".

GRAD SLAVONSKI BROD

U domu HVIDRE održana javna tribina na temu "Opstojnost Hrvata u Bosni i Hercegovini".

U domu HVIDRE održana javna tribina na temu "Opstojnost Hrvata u Bosni i Hercegovini".
Portal035
  • 2022-09-21 15:59:27

U nedjelju 2. listopada u Bosni i Hercegovini će se provesti Opći izbori. Tim povodom u Domu HVIDR-e u Slavonskom Brodu jučer je održana tribina na temu "Opstojnost Hrvata u Bosni i Hercegovini" na kojoj su kao gosti sudjelovali i kandidati na Općim izborima. Tribina je bila javna, a s nje poslana jasna poruka da su predstojeći izbori za Hrvate u BiH od presudne važnosti.

Trenutak odluke sve je bliže. Opći izbori u Bosni i Hercegovini raspisani su za 2. listopada. Jedan od tri konstitutivna naroda u BiH su i Hrvati, čiji je broj u posljednjih tridesetak godina, pokazuju podaci, drastično smanjen. 

Na općim izborima u BiH biraju se članovi Predsjedništva i zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH, zastupnici u parlamentima entiteta Republike Srpske i Federacije BiH te zastupnici u deset kantona u Federaciji BiH. Kako je istaknuto na tribini, predstavnike Hrvata trebali bi birati Hrvati, iako nije uvijek bilo tako. Kako se takve stvari ne bi događale, poručio je Josip Jerković, potpredsjednik Republike Srpske iz redova hrvatskog naroda, svaki je glas na izborima bitan. On je svoja dva mandata odradio, a na tribini je sudjelovao i novi kandidat za potpredsjednika Republike Srpske iz redova hrvatskog naroda, Davor Pranjić. 

Puno se pričalo i o izmjenama izbornog zakona, ali one nisu zaživje.  S tribine su zato svi pozvani da iskoriste svoje građansko pravo. Hrvatska i Bosna i Hercegovina, istaknuto je, neraskidivo su povezane. Kako je zaključeno, samo zajedništvo Hrvatima može osigurati jednakopravnost s drugim narodima.