Naslovna / Parlamentarni izbori / U crkvi Krista Kralja u Brodskom Varošu održan dobrotvorni koncert sakralnih korizmenih skladbi

INFORMACIJE I VIJESTI

U crkvi Krista Kralja u Brodskom Varošu održan dobrotvorni koncert sakralnih korizmenih skladbi

Koncert je imao plemenitu nakanu – sve donacije i dragovoljni darovi vjernika i izvođača usmjereni su za nabavku novih orgulja za župnu crkvu u Brodskom Varošu.

U crkvi Krista Kralja u Brodskom Varošu održan dobrotvorni koncert sakralnih korizmenih skladbi
035portal
  • 2017-03-12 11:57:00

U duhu korizmenog vremena, sinoć je u župnoj crkvi Krista Kralja u Brodskom Varošu održan dobrotvorni koncert sakralnih korizmenih skladbi koje je organizirala ta brodska župa i župni mješoviti zbor 'Krista Kralja', na inicijativu voditeljice zbora Ramone Petanović.


Nastupilo je šest župnih zborova iz brodskih župa: Duha Svetoga (Mali Pariz), Bezgrješnog Srca Marijina (Budainka), svetog Antuna Padovanskog (Podvinje), svetog Dominika Savia (Kolonija), svetog Ivana apostola iz Podcrkavlja, Krista Kralja (Brodski Varoš), te Vokalni instrumentalni sastav Cor Unum iz Slavonskog Broda i solist Antonio Gavran, tenor, iz župe sv. Andrije apostola Donji Andrijevci.


„Zašto trpiš o Isuse mili“, „Stala plačuć tužna mati“, „Ja se kajem“, „Cjelivat ću Gospodine rane tvoje“, „O Isuse izranjeni“, „Majko žalosna“… samo je dio korizmenih skladbi koje su izveli župni zborovi, dok je tenor Antonio Gavran prekrasno izveo „Čuj stvoritelju milostiv“ i „Panis Angelicus“ uz orguljašku pratnju Ivane Đaković. Brojni okupljeni vjernici pjevali su zajedno s izvođačima, imajući u srcu i riječi svetog Augustina: 'tko pjeva dvostruko moli'. I, uistinu, pjevajući izražavamo emocije koje otvaraju ljudska srca i na najljepši nas način približavaju Bogu.


Za kraj, svi su zborovi otpjevali zajedničku pjesmu „Milosti je čas“. Koncert je imao plemenitu nakanu – sve donacije i dragovoljni darovi vjernika i izvođača usmjereni su za nabavku novih orgulja za župnu crkvu Krista Kralja u Brodskom Varošu. Dosadašnje više nisu upotrebljive u liturgijskim slavljima, a i više od sto godina star harmonij na kojima je svojedobno svirao i čuveni hrvatski etnograf, melograf, etnomuzikolog i orguljaš Luka Lukić, nagrizao je zub vremena.


Neposredno prije koncerta slavljena je i sveta misa koju je predvodio domaći župnik vlč. Davorin Anđić. Zahvalio je svima koji su pomogli organizaciju koncerta, napose gospođi Ramoni Petanović na inicijativi, kao i brojnim donatorima, (župama, poduzetnicima…) i vjernicima, koji su već uplatili donacije za nabavku novih orgulja, među kojima su i saborska zastupnica Ljubica Maksimčuk i gradonačelnik Mirko Duspara, koji su također bili na sinoćnjem koncertu. Nakon koncerta, u Mjesnom domu u Brodskom Varošu organiziran je i prigodni domjenak te druženje svih zboraša i župljana ove župe.


Ivica Vlašić