Naslovna / Informacije i vijesti / U 10 ugovora više od 60.5 milijuna bespovratnih kuna za područje naše županije

ŽUPANIJA

U 10 ugovora više od 60.5 milijuna bespovratnih kuna za područje naše županije

U 10 ugovora više od 60.5 milijuna bespovratnih kuna za područje naše županije
035portal
  • 2020-10-06 10:31:50

Jučer je na 11. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem svečano uručeno 10 ugovora s područja Brodsko-posavske županije za projekte sufinanciranih iz fondova EU ukupne vrijednosti oko 91 milijuna kuna (90 939 517,12kn) od čega je oko 60.5 milijuna kuna bespovratnih sredstava (60 553 929,08kn).

Ugovore za pet projekata na Brodsko-posavsku županiju sufinanciranih iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija svečano su uručili ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak i Tomislav Petrić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

Brodsko-posavskom županu Danijelu Marušić uručeni su ugovori za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnoga razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijemu, točnije za izradu projekta dva velika strateška projekta za područje županije- za "Simulacijsko-edukacijski centar za upravljanje rizicima od katastrofa radi jačanja kapaciteta za prilagodbu klimatskim promjenama (SIMED)" (vrijednost ugovora za pripremu projekta oko 1.75 milijuna kuna, bespovratno sufinancirano oko 1.49 milijuna kuna) te za „Izradu projektno-tehničke dokumentacije Centra strukovne izvrsnosti u bioekonomiji" (CIB, vrijednost ugovora za pripremu projekta oko 1.77 milijuna kuna, bespovratno sufinancirano oko 1.5 milijuna kuna).

Tom prigodom svečanog uručenja popisanog ugovora, župan Danijel Marušić je izjavio:

„Presretan sam što su razni potpisnici iz Brodsko- posavske županije potpisali vrijedne ugovore. Brodsko-posavska županija je kao uprava je potpisala danas 2 ugovora za izvedbu tehničke dokumentacije- jedan od njih je SIMED centar, u biti centar za upravljanje u kriznim situacijama u kojem bi se gradili novi prostori Zavoda za hitnu medicinu, kriznog stožera, stožer za spašavanje kao i rampa za plovila do 50tona. Vrijednost projekta je 1,7milijuna kuna, od čega je 1,5mlijuna kuna bespovratno. Također bih istaknuo, veliki projekt koji je potpisala Tehnička škola, a za koji Županija mora osigurati sredstva, no vratit će se u 100% iznosu- Regionalni centar kompetentnosti Tehničke škole, koji je pak vrlo bitan za razvoj strukovnog obrazovanja i smatram da je to veliki iskorak u strukovnom obrazovanju u našoj Županiji."

Iz operativnog programa konkurentnost i kohezija uručeni su popisani ugovori za

za uspostavu infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja ( korisnik projekta Tehnička škola Slavonski Brod, projekt Regionalni centar kompetentnosti "Slavonika 5.0", ukupna vrijednost projekta oko 29,9 milijuna kuna, a bespovratno sufinancirano 29,8 milijun kuna).

Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima (korisni projekta HT d.d., Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na području Brodsko - posavske županije ukupna vrijednost projekta oko 47,2milijuna kuna, a bespovratno sufinancirano 18,1milijun kuna)

Izgradnju pješačko-biciklističke staze u naselju Kaniža-Savska ulica (korisnik projekta je Općina Bebrina, ukupna vrijednost projekta oko 3,4milijuna kuna, a bespovratno sufinancirano 3,1milijun kuna).

Ugovore za pet projekata financiranih iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali uručio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, a odnose se na

Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici, općina Garčin, projekt „Kvalitetan život u zajednici osoba starije životne dobi Općine Garčin", vrijednost projekta 100% financirano bespovratno u iznosu od 1,5milijun kn

Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici, općina Donji Andrijevci, projekt „Mi Vas trebamo", vrijednost projekta 100% financirano bespovratno u iznosu od 1,17milijun kn

Zaželi- program zapošljavanja žena Faza II, za općine Oprisavci (928,6tisuća kn) Staro Petrovo Selo (1,3milijuna) i Udruge osoba s invaliditetom- „Loco-Moto" (1,67milijuna kuna)

Na Savjetu za Slavoniju, Baranju i Srijem sudjelovao je i predsjednik Županijske skupštine Brodsko-posavske županije saborski zastupnik Pero Ćosić koji je istaknuo da je tematika ove 11. sjednice Savjeta u skladu s europskim ciljevima zelene i čišće EU koja planira prelazak prometa sa cesta na druge zelenije alternative kao što su željeznica i unutarnji plovni putovi. „U vidu revitalizacije željezničkog prometa pozdravljam ugovoren projekt obnove pruge Okučani- Vinkovci, a pozivam na izgradnju drugog kolosijeka i obnovu postojećeg na dionici Dugo Selo- Novska. Na dalje, najčišći prijevoz je prijevoz rijekama i zato moramo razmišljati o uređenju našeg najdužeg polovnog unutarnjeg puta- onog na rijeci Savi. Sada imamo mogućnosti, na nama je da održavanjem plovnih putova, investicijama u izgradnji učinimo i taj vid prometa uključenim te damo primjeren značaj našim riječnim lukama- lukama Sisak, Slavonski Brod, Vukovar i Osijek. I na koncu, vrijeme je da otvorimo temu višenamjenskog kanala Dunav- Sava jer bi njegova izgradnja smanjila put prijevoza prema zapadnoj Europi za čak 415km, a prema istoku za 88km. Za sve nas taj slavonski Pelješki most povezao bi unutarnje plovne putove unutar jedinstvenog hrvatskog i europskog prostora."istaknuo je Pero Ćosić na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.