Naslovna / Informacije i vijesti / Sud obustavio stečaj crkve u Slavonskom Brodu, vjerovniku treba platiti troškove

DOGAđANJA

Sud obustavio stečaj crkve u Slavonskom Brodu, vjerovniku treba platiti troškove

Sud obustavio stečaj crkve u Slavonskom Brodu, vjerovniku treba platiti troškove
035portal
  • 2019-12-17 12:01:00

Visoki trgovački sud odbio je žalbu Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije (BDM) u Slavonskom Brodu na rješenje da, nakon obustave stečajnog postupka te župe s više od 300.000 kuna duga, isplati 5000 kuna troškova vjerovniku koji je predložio pokretanje stečaja, javlja Index.hr. 

Slavonskobrodska Župa Uznesenja BDM je u žalbi tvrdila da je pokretanje stečaja pokrenula Financijska agencija (Fina) "pa zbog toga ne pripada punomoćniku vjerovnika trošak za sastavljanje prijedloga za otvaranje stečajnog postupka".

No, sud je utvrdio da je vjerovnik Zlatko Lovrić krajem svibnja podnio prijedlog za otvaranje stečaja i platio za to traženi predujam od 10.000 kuna. Nakon toga je u cijelosti namirena tražbina po sudskoj presudi te mu je vraćen uplaćeni predujam, ali mu nisu plaćeni i troškovi postupka. Stoga je Visoki trgovački sud žalbu Župe Uznesenja BDM odbio kao neosnovanu.

Temeljem potraživanja četiri osobe iz Slavonskog Broda

Najnovije sudsko rješenje uslijedilo je nakon što je krajem lipnja bio obustavljen skraćeni stečaj nad tom Župom budući da je predstavnik Župe dostavio potvrdu Fine da više nema nepodmirenih obveza koje su bile utvrđene u iznosu od gotovo 304.000 kuna, zbog čega je uslijedila i blokada računa.

Mogućnost stečaja uslijedila je nakon što je sredinom travnja bio objavljen oglas i zahtjev Fine za provedbu skraćenog stečajnog postupka u kojem se navodilo i kako brodska Župa Uznesenja BDM, na temelju dostupnih podataka, nema zaposlenih te ima otvoren račun i oročen novac u jednoj komercijalnoj banci.

Kako se kasnije u medijima objavilo, dug te Župe nastao je i temeljem potraživanja četiri osobe iz Slavonskog Broda koje su sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća dale zajam za gradnju crkve i župnoga dvora.

Predmet tri puta bio vraćan na ponovno suđenje

Navodilo se i kako je novac za gradnju bio prikupljan na razne načine pa je, osim Đakovačko-srijemske biskupije, znatan dio novca osiguran donacijama vjernika, ali i zajmovima. Isticalo se i kako crkva nije vratila zajam nekim ljudima koji su taj spor pokušavali riješiti mirnim putem, ali nisu uspjeli te su 2006. podignuli tužbu.

U međuvremenu je taj predmet tri puta bio vraćan na ponovno suđenje te je presuda u korist zajmodavaca postala pravomoćna 2017.

Kako je iznos duga navodno bio puno veći, vjerovnici su morali posegnuti za ovrhom pa je veći dio duga bio u međuvremenu naplaćen, ali je nenaplaćeno ostalo 303.852 kune zbog kojih je Župa Uznesenja BDM zamalo završila u stečaju.

 

Izvor Index.hr