Naslovna / Informacije i vijesti / Studenti bez subvencije za prehranu do 1. rujna

ŠKOLA

Studenti bez subvencije za prehranu do 1. rujna

Pravo na subvencioniranu prehranu imaju redoviti studenti od 1. listopada tekuće godine do 15. listopada sljedeće godine, osim u razdoblju od 16. srpnja do 31. kolovoza.

Studenti bez subvencije za prehranu do 1. rujna
035portal
  • 2017-07-26 20:29:00

Povoljnija prehrana stotinama studenata koji ostvaruju pravo na subvenciju preko svoje iksice mnogo im znači, pogotovo onima koji žive u studentskom domu ili unajmljenim stanovima, daleko od roditeljskog doma.
Međutim, čim završe posljednji ljetni rokovi, subvencija za prehranu privremeno se ukida, što pogađa nekolicinu studenata koji ostanu u gradu i tijekom ljeta, piše Glas Slavonije.

Provjerili smo kakva je situacija u Slavonskom Brodu i doznali sljedeće: Ministar obrazovanja svojedobno je donio Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata, prema kojem pravo na subvencioniranu prehranu imaju redoviti studenti od 1. listopada tekuće godine do 15. listopada sljedeće godine, osim u razdoblju od 16. srpnja do 31. kolovoza.

Zbog toga Studentski centar zatvori svoje restorane, jer studenti ne mogu u navedenom razdoblju ostvariti svoje pravo na subvenciju prehrane. Što se neiskorištenog prava na subvenciju prehrane tiče, prema navedenom pravilniku studentima se neiskorišteni iznos subvencije skida sa studentske iskaznice nakon 15. srpnja, a 1. rujna im se ponovno puni iksica. Dakle, nitko od redovitih studenata u ljetnom razdoblju nema subvenciju prehrane u cijeloj Hrvatskoj. Zato su i svi zaposleni u prehrani u STUC-u na kolektivnom godišnjem odmoru, kako bi od 1. rujna pa sve do 15. srpnja sljedeće godine svaki dan, i blagdanima i nedjeljom, studentima osigurali prehranu - rekli su nam u Studentskom centru.
Prvi Pravilnik donesen je davne 2002. godine, a drugi 2013. s izmjenama godinu dana kasnije. Iako je privremeno ukidanje subvencije na prehranu uobičajena praksa, nadamo se da će se jednom ipak pronaći povoljno rješenje za studente koji ostaju u gradu u kojem studiraju i preko ljeta.