Naslovna / Parlamentarni izbori / Srednja škola M. A. Reljkovića štedjet će 71 posto toplinske energije

ŠKOLA

Srednja škola M. A. Reljkovića štedjet će 71 posto toplinske energije

Radovi na školi i sportskoj dvorani vrijedni su pet milijuna kuna i završit će za četiri mjeseca. Izvršitelj radova je tvrtka Watmont

Srednja škola M. A. Reljkovića štedjet će 71 posto toplinske energije
035portal
  • 2018-07-22 19:59:00

Brodsko-posavska županija potpisala je s izvođačem radova, tvrtkom Watmont iz Vinkovaca, gotovo 5 milijuna kuna vrijedan ugovor o početku radova na energetskoj obnovi Srednje škole Matije Antuna Reljkovića u Slavonskom Brodu, piše lokalni.vecernji.hr.


Očekuju se veliki pomaci


Energetska obnova, koja se odnosi i na školsku sportsku dvoranu, obuhvaća izgradnju toplinske izolacije vanjske ovojnice kao i ugradnju termostatskih ventila.


Bit će napravljena i nova kotlovnica, a dosadašnji energent, loživo ulje, zamijenit će se zemnim plinom. Radovi će završiti za četiri mjeseca, nadzirat će ih brodska tvrtka MIG, a po njihovu završetku škola će ostvarivati 71 posto uštede toplinske energije. – Realizacijom ovog projekta škola će postati potpuno energetski učinkovita. Riječ je o jednoj od najboljih poljoprivrednih škola u Hrvatskoj, pa mi ovo ulaganje predstavlja veliku čast i zadovoljstvo – rekao je župan Danijel Marušić.


Nekadašnja Poljoprivredna škola dogodine će proslaviti 60. obljetnicu, a upravo toliko stari su i zidovi najstarijeg dijela škole, koje su učenici i nastavnici sami gradili materijalima i tehnikama dostupnima u ono vrijeme. Škola je u međuvremenu rasla, no kako se nije ulagalo, trebala joj je hitna obnova.


– Na gotovo 3000 četvornih metara škole očekujemo velike pomake, prvenstveno na uštedi energije i izjednačenosti toplinskih uvjeta u starom dijelu škole s novim.


To će i profesorima i djeci mnogo značiti – rekla je Maja Tomić, ravnateljica škole.


Odobrenje Ministarstva


Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrili su krajem prošle godine Brodsko-posavskoj županiji 27 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za energetsku obnovu devet školskih objekata.


Uz to, u sklopu projekta prekogranične suradnje koji Županija provodi u suradnji s Tuzlanskim kantonom bit će obnovljena i škola u Sibinju. Osam projekata prošlo je postupak nabave i radovi su već počeli.


– Učenici će dobiti uvjete u skladu s europskim standardima i to je ono što je najvažnije. Uvijek moramo gledati što možemo sami učiniti da bismo smanjili onečišćenje zraka. Pored Rafinerije u Bosanskom Brodu, koja je najveći zagađivač, naša ložišta i kotlovnice također zagađuju okoliš. Zato nastojimo energetski obnoviti sve škole kojima smo osnivači – istaknuo je župan brodsko-posavski Danijel Marušić.