Naslovna / Informacije i vijesti / Ne razmišlja se o plasmanu u viši rang, Marsonija u najlošijoj poziciji

NOGOMET

Ne razmišlja se o plasmanu u viši rang, Marsonija u najlošijoj poziciji

Ne razmišlja se o plasmanu u viši rang, Marsonija u najlošijoj poziciji
Portal035
  • 2023-01-17 18:00:00

Novoformirani jedinstveni državni nogometni trećeligaški saziv drugoligaškog imena s borbama za bodove nastavit će 24., odnosno 25. veljače i sezonu zaključiti 3. lipnja. Neće igrati tijekom tjedna, što će itekako odgovarati sudionicima premda su mnogi igrači u statusu profesionalaca.


 

Belišće i ZrinskiNakon 15 odveženih etapa na vrh se smjestio sastav iz Ploča kao jedini neporaženi u konkurenciji čijoj je najbližoj sesvetskoj pobjegao četiri boda. Iako u optjecaju ima još 45 bodova, pretpostavka je da se tome tandemu u nastojanjima hijerarhijskog napredovanja samo još može priključiti ambiciozniji Bjelovar te iz toga terceta očekivati budući sudionik višeg natjecateljskog saziva kamo bi mogla dva budući da će drugoplasirani imati tu kvalifikacijsku mogućnost s pretposljednjim iz SuperSport Prve lige u koju će izravno konačni slavodobitnik ako, dakako, ispuni kriterije licenciranja. O tim se sferama, bar ne naglas, ne razmišlja na istoku Lijepe Naše iz čijeg miljea kvartet participira u toj državnoj ligi u kojoj su nakon prvoga kruga ravnopravno polarizirani, odnosno dva su plasirana u gornji dom i isto toliko u donji. U čijem kontekstu druga momčad Osijeka ima komforniju poziciju jer je najugroženiji tandem, odnosno tercet ostavila na pristojnijoj udaljenosti plasiravši se na deseto mjesto, daleko od profitabilnih čije im, eventualno, konzumiranje ionako ne dopuštaju propozicije natjecanja.

 

U Gradskom vrtu vođenje te momčadi povjerili su Hrvoju Kurtoviću, uz asistenciju Vedrana Nikšića, a koja je uvjerljivo najmlađa u konkurenciji te stoga (naj)podložnija oscilacijama. Tako je, otprilike, bilo jesenas kada se momčad dizala i stasavala kako su utakmice dolazile da bi u završnici uzela sijaset bodova i osigurala mirniju zimu. U kome će smjeru ići proljetne ambicije sada se, vjerojatno, razmatra iako je primarno razviti igrače za prvi sastav! Bijelo-plavi su tako pobjegli i Marsoniji koja je na mjestu koje trećeligaški život znači, ali je u Slavonskom Brodu i nadalje tjeskobno budući da je tablično dno itekako blisko, a poznato je da se svakako trebaju izbjeći posljednje tri, proklizavajuće pozicije. Preciznije dvije jer će treći otpozadi imati kvalifikacijsku mogućnost zadržati status u sučeljavanju s jednim od pet regionalnih trećeligaških prvaka iz čijeg će seksteta tercet zakoračiti na državnu nogometnu mapu.
 

Od Špehara do KosićaKamo je nekadašnjeg prvoligaša iz Slavonskog Broda, nakon niza godina tavorenja, vratio osječki trener Robert Špehar ostvarujući time, izvjesno, maksimum jer su kasniji (ne)učinci upozoravali na Marsonijinu nespremnost činiti značajniji iskorak zbog čega je taj karizmatični stručnjak ubrzo odstupio, a kormilo preuzeo bosanskohercegovački trener Dario Damjanović. Ne izdržavši, međutim, do kraja polusezone u čijoj je samoj završnici momčad preuzeo domaći trener Damir Ruhek plasirajući je na 13. mjesto. Proljetno zadržavanje bar te spasonosne pozicije povjereno je Domagoju Kosiću Zagrepčaninu s igračkim prvoligaškim iskustvom koji je 2018. godine nakratko već i bio trener Marsonije tako da ne dolazi u posve nepoznatu sredinu. I u Zrinskom su jesenas mijenjali trenera iako je Josip Milardović imao vrlo dobar rezultatski učinak nakon što je taj jurjevački klub načinio ljetni povijesni iskorak iz lokalnih okvira.

 

 

Za što nije bio infrastrukturno opremljen tako da je protivnike dočekivao u Čepinu gdje su Jurjevčani bili gotovo identično uspješni kao u gostima gdje su jesen zaključili remijem u Sesvetama. Petim susretom pod vodstvom trenera povratnika Antuna Labaka koji tako u novom mandatu nije osjetio gorčinu poraza kojih je ukupno bilo samo tri, tako da je plasman na petu poziciju logičan i zadovoljavajući. Moguće ne i onaj koji zadovoljava krajnje klupske ambicije koje će biti jasnije poslije zimskih logističkih aktivnosti. Najbolje plasirani Slavonac stanuje u Belišću ponajprije zahvaljujući aktualnom nizu od devet utakmica bez poraza u kojima su češće bile one u kojima je sastav trenera Davora Rupnika uzimao kompletan plijen. I došao do skora od 28 bodova na kontu, samo tri manje od drugoplasiranog što je i te kako nadoknadivo u nastavku prvenstva. Ulaz nije bio obećavajući budući da je ljetos klub napustio veći broj nogometaša iz udarne postave tako da je osječki trener opetovano imao zadaću stvarati novu momčad koja bi istodobno trebala imati relevantnu natjecateljsku ulogu. Oba je cilja radišni trener napadačke orijentacije postigao, a sada je upitno može li se više od toga iako Rupnik, nedvojbeno, razmišlja o penjanju na vrh za što će na raspolaganju imati igrački kadar iz prvoga dijela prvenstva...
 

Dražen Lekšan/ Glas Slavonije