Naslovna / Parlamentarni izbori / Marsonijini kadeti igraju prvu ligu, daju i reprezentativce, a u gradu malo tko to zna

NOGOMET

Marsonijini kadeti igraju prvu ligu, daju i reprezentativce, a u gradu malo tko to zna

Razgovarali smo i Igorom Đakovićem voditeljem Marosnijine škole nogometa

Marsonijini kadeti igraju prvu ligu, daju i reprezentativce, a u gradu malo tko to zna
035portal
  • 2015-05-23 08:30:34

Prije dvadesetak godina kada je Marsonia igrala zapaženu ulogu u hrvatskom nogometu, kada prije gostovanja u Slavonskom Brodu, ni veliki Dinamo nije unaprijed upisivao bodove, svaki je klinac u gradu znao nabrojati prvu momčad brodskog ponosa. Danas je situacija nešto drugačija, jer osim navećih fanova rijetko tko će u gradu nabrojati više od 3, možda četiri igrača. Klub je prošao svoju katarzu i polako se diže, ako sve bude po planu na godinu će se igrati i 3. liga, a ako se stane iza kluba probat će se odmah plasirati i u 2. ligu. 


I dok seniori gotovo volontiraju u klubu, klupske svlačionice izgledaju najgore od svih gradskih stadiona i igrališta, u tišini treniraju polaznici škole nogometa koji bilježe sjajne rezultate, čak i u 1. Hrvatskoj nogometnoj ligi. Razlog je to, da smo razgovarali s Igorom Đakovićem, voditeljem škole nogometa koji je jako ponosan na svoje mlade i male nogometaše, ali i tužan zašto se u gradu ne zna za njihove uspjehe i zašto talentirana djeca treniraju u lošim uvjetima. Važno je i istaknuti da je Maronia jedini klub u Hrvatskoj u kojem seniori igraju 4. ligu, a mlađi uzrasti 1. ligu i to dovoljno govori o iznimnoj kvaliteti rada u klubu.


Koliko polaznika broji marsonijina škola nogometa?


Imamo 250 djece u 9 dobnih kategorija. Tu je i seniorska ekipa, a jako smo ponosnni na svoje trenere. U prvoj smo hrvatskoj nogometnoj ligi i to je jako važno.


Putovanja su skupa, velik je trošak otići do Zadra ili Splita?


Redovito putujemo,a predsjednik kluba Dubravko Galović nam itekako pomaže. Igramo sva svoja redovna kola, nismo izostali niti s jedne utakmice. Sve svoje obaveze na vrijeme ispoštujemo.


Izbornici mlađih uzrasta nogometne reprezentacije, često zavire u brodsku slačionicu?


Josip Letica je kapetan kadetske reprezentacije, a radi se o odličnom dečku koji je sada u NK Zagreb. Imamo i reprezentativaca za U14 - Roko Ivanković i Ivan Brkić. Dugo su kod nas, prošli su našu školu i zasada je odlično. Roko je kapetan u starijim pionirima a Ivan Brkić je igrao bio na turniru u Zagrebu i igrao protiv SAD-a i pokazao odične rezultate. Možemo gotovo reći da je budući Mandžukić.


U Marsonijinu školu dolaze budući nogometaši i izvan Broda?


U našoj školi ima polaznika ne samo iz Broda, tu su igrači i iz Odžaka i Bosanskog Broda koji daju sve od sebe i redovito dolaze na treninge.


Stvoriti kvalitetnog nogometaša mukotrpan je proces, a zadržati gotvoe nemoguća misija?


Kako bi zadržali ovako dobre talente, trebaju se ispoštivati ugovori, a to košta. Ugovor košta od 1.500 do 2.000 kuna mjesečno po igraču. Ako takav igrač jednom ostvari dobru karijeru, da nam na neki način može vratiti. Mi, nažalost, novca nemamo, a dečki igraju iz ljubavi.


U lipnju će Marsonia i Stadion kraj Save biti domaćini velikog međunarodnog turnira?


U lipnju organiziramo Međunarodni nogometni turnir. Prošle je godine nosio naziv Svjetsko prvenstvo limača. Svaka je ekipa nosila naziv jedne zemlje. Marsonia je nosila naziv Hrvatska, a Oriovac je bio Brazil. Tako ćemo u vrijeme svakog svjetskog prvenstva i mi održati svoje, a u vrijeme pauze ćemo imati međunarodne turnire.


Već je prijavljeno 48 ekipa, a očekujemo još prijava. Do sada su, između ostalih, prijavljeni, Darda, Škola fudbala Stars iz Bosanske Gradiške, Tomislav iz Livane, Tekstilac iz Dervente, škola nogometa iz Odžaka, škola nogometa iz Teslića, Akademija iz Vinkovaca, Unis Sarajevo, Matići... Turnir će biti predivan, zasigurno!


Kada bi klupska mladost mogla zaigrati i za seniorski sastav? Još su tri kola do kraja prvenstva.


Kao domaćini imamo dvije utakmice, naša je ekipa iskusna i uigrana. Nadam se da će naš igrač Nemanja imati dobru minutažu kako bi pokazao sve što je naučio, a radi se o kadetu na kojeg je oko bacilo Sarajevo i bojimo se da će ga biti teško zadržati.