Naslovna / Parlamentarni izbori / Slavonski Kobaš: Policija spasila trinaest Kubanaca

VIJESTI

Slavonski Kobaš: Policija spasila trinaest Kubanaca

Slavonski Kobaš: Policija spasila trinaest Kubanaca
Portal035
  • 2023-01-24 17:00:40

Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske Interventne jedinice policije Slavonski Brod, nadzirući državnu granicu, danas, oko 10 sati, na ušću rijeke Orljave u rijeku Savu, kod Slavonskog Kobaša, uočili su više osobe koje su zapomagale i dozivale u pomoć.   Osobe su se nalazile na nepristupačnom terenu u poplavljenom raslinju uz rijeku Savu te policijski službenici Postaje granične policije Slavonski Brod nisu mogli do njih službenim plovilom, već su krenuli u akciju spašavanja osoba koristeći čamac Interventne jedinice policije.Sve osobe su spašene i prevezene na sigurno i suho u policijsku postaju. Jednoj odrasloj osobi je pružena liječnička pomoć, te je prevezena u bolnicu. Po dolasku u policijsku postaju promrzlim osobama su osigurani topli napitci i hrana, a u suradnji sa djelatnicima Hrvatskog crvenog križa i suha odjeća i obuća.

 Utvrđeno je da se radi o 13 državljana (2 djece, 5 žena i 6 muškaraca) Republike Kube, koji su nezakonito prešli državnu granicu i ušli u Republiku Hrvatsku. Policijski službenici nastavljaju daljnji rad sukladno zakonskim odredbama.

 Opetovano upozoravamo na tragedije koje se mogu dogoditi osobama koje nezakonito prelaze rijeku Savu Policijska uprava brodsko-posavska apelira i opetovano upozorava na tragedije koje se mogu dogoditi osobama prilikom nezakonitih prelazaka državne granice jer riskiraju svoje zdravlje i život. Također se mogu ponoviti slučajevi oštećenja ili prevrtanja čamaca (jer je Sava puna naplavina, granja i trupaca), pa su tragedije neizbježne, ako se u tom trenutku u blizini ne nalaze policijski službenici koji su uvijek spremni pomoći i spasiti osobe.

 

Dan 29. prosinca 2022. godine, bi za granične policajce bio uobičajen radni dan, no upravo na taj dan, u rijeci Savi (Slavonski Brod) je pronađeno tijelo nepoznate muške osobe (objavljena informacija na web stranici Policijske uprave brodsko-posavske pod naslovom U Savi pronađeno mrtvo tijelo muške osobe, što posebno žalosti, kao i dan 23. prosinca kada su pronađena mrtva tijela tri osobe (šuma Radinje), također u rijeci Savi (informacija objavljena pod naslovom U Savi na poplavljenom području pronađena tri tijela nepoznatih osoba.

 

Granične policajce posebno žalosti kada u Savi pronađu mrtvo tijelo osobe, a posebno ih veseli kada spase ljudski život, što potvrđuju prethodno objavljeni slučajevi spašavanja osoba:

 

UPOZORENJE: Nezakoniti prelasci preko rijeke Save mogu završiti tragedijom;

Spašeni životi promrzlim osobama kojima se probušio čamac te su se našle u hladnoj rijeci Savi;

Brodsko-posavski policajci spasili promrzlih šest osoba;

Policijski službenik spasio stranog državljanina iz nabujale rijeke;

Policijski službenici ponovno spašavali migrante iz rijeke Save;

Policijski službenici spasili migrante iz nabujale rijeke Save;

Građani i policajci spasili četiri osobe iz nabujale rijeke Save;

Policajci pomogli migrantima.

 

Još jednom apeliramo na osobe koje pokušavaju nezakonito ući u Republiku Hrvatsku ili osobe koje im u tome pomažu ili ih potiču, da to ne čine, jer tako ugrožavaju svoje živote, te također čine prekršaj, odnosno kazneno djelo za koje će biti sankcionirani.