Naslovna / Informacije i vijesti / Slavonski Brod priključio se obilježavanju Međunarodnog dana epilepsije

ZDRAVLJE

Slavonski Brod priključio se obilježavanju Međunarodnog dana epilepsije

Slavonski Brod priključio se obilježavanju Međunarodnog dana epilepsije
Portal035
  • 2022-02-14 20:47:59

Međunarodne organizacije International Bureau for Epilepsy i International League Against Epilepsy pokrenule su 2015. godine inicijativu obilježavanja Međunarodnog dana epilepsije. Ovaj se dan obilježava diljem svijeta drugog ponedjeljka u veljači, a Hrvatski Sabor još je 2008. godine donio odluku da se na blagdan svetog Valentina, 14. veljače, obilježava i Nacionalni dan oboljelih od epilepsije.

Epilepsija je, naime, jedna od najčešćih kroničnih neuroloških bolesti, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije epilepsiju ima oko 50 milijuna ljudi diljem svijeta. Samo u Republici Hrvatskoj od epilepsije boluje oko 40.000 ljudi, a uzroci nastanka bolesti kao i simptomi izrazito su raznoliki. Zahvaljujući današnjem razvoju znanosti i medicine, bolest se može držati pod kontrolom uz uzimanje optimalne terapije, a posljednjih godina znatno se unaprijedilo i neurokirurško liječenje koje rezultira visokim postotkom uspješnosti izlječenja od epilepsije. Ipak, uz ovu se bolest i dalje vežu brojne predrasude zbog čega se oboljeli, osim sa zdravstvenim poteškoćama, susreću i sa psihičkim poteškoćama. Upravo se radi toga svake godine obilježava Međunarodni dan epilepsije te Nacionalni dan oboljelih od epilepsije kako bi se javnost pobliže upoznala s ovom bolešću i poteškoćama s kojima se oboljeli svakodnevno susreću.

Međunarodni dan epilepsije diljem svijeta obilježava se osvjetljavanjem javnih znamenitosti u ljubičastu boju, a u obilježavanje se ove godine priključio i Slavonski Brod osvijetlivši u ljubičastu boju zgrade Gradske uprave, Glazbene škole te Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića.