Naslovna / Informacije i vijesti / Sjećate li se gdje ste bili na današnji dan 2012. godine?

PRIčE

Sjećate li se gdje ste bili na današnji dan 2012. godine?

Oslobođeni generali Markač i Gotovina

Sjećate li se gdje ste bili na današnji dan 2012. godine?
Nikolina Martinovic
  • 2021-11-16 11:56:00

Na današnji dan 2012. godine donesena je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, što je izazvalo oduševljenje i slavlje u cijeloj Hrvatskoj. Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića dočekalo ih je preko 100.000 ljudi.

 

Podsjetimo, generali Gotovina i Markač pušteni su na slobodu odmah nakon što ih je Žalbeno vijeće Haaškog suda proglasilo nevinim za egzodus stanovništva srpske nacionalnosti sa područja tzv. Krajine.


Prvostupanjska kazna od 24 godine zatvora za Gotovinu i 18 godina za Markača poništena je, a da je donošenje oslobađajuće presude bilo i više nego napeto govori činjenica da je izglasana uz suprotno mišljenje dva od ukupno pet žalbenih sudaca.

 


Najveća greška Raspravnog vijeća koje je osudilo Gotovinu i Markača je krivo usvojena margina greške u gađanju teškom artiljerijom - 200 metara od vojnog cilja.


Slijedom tih informacija, zaključci Raspravnog vijeća o protupravnim napadima na gradove u Krajini- Benkovac, Gračac, Obrovac i Knin - prema Žalbenoj presudi su pogrešni i neprecizni, naveo je predsjedavajući sudac Theodor Meron.


Nakon što je pobijena teza Raspravnog vijeća da je granatiranje bilo protupravno te da je ono nagnalo civile u bijeg, Žalbeno vijeće je zaključilo kako nema dokaza da su generali aktivno sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem istjerivanja srpskog stanovništva iz Krajine silom ili prijetnjom iste, a poništena je i osuda za prisilnu deportaciju stanovništva.

Žalbeno vijeće je odbacilo i zahtjev tužiteljstva da, ukoliko ih se oslobodi kao članove udruženog zločinačkog pothvata, Gotovina i Markač budu osuđeni po alternativnim vidovima odgovornosti. Tako je odbačena i njihova zapovjedna odgovornost za ratne zločine počinjene od strane njihovih podređenih.

 

Sudski postupak generalima započeo je 2008., a završen je 2010. godine, dok je prva oslobađajuća presuda donesena 2011. godine.

foto: radio NG

video: HRT