Naslovna / Parlamentarni izbori / Seattle ima svoj "Space needle"; u Brodu bi to mogla postati "Vesna"

PRIčE

Seattle ima svoj "Space needle"; u Brodu bi to mogla postati "Vesna"

Razgovarali smo sa Igorom Puškarićem, tvorcem futurističkog prikaza RK "Vesna"

Seattle ima svoj "Space needle"; u Brodu bi to mogla postati "Vesna"
Lana Pletikapic
  • 2022-03-03 16:00:00

 Protekli tjedan na društvenim mrežama pojavio se futuristički prikaz robne kuće „Vesna”, koji je ponovno akutalizirao temu renoviranja te nekadašnje gradske ljepotice, a danas rugla u samom središtu grada. Ponukani ovom vizualizacijom, zavirili smo u kreativni svijet Igora Puškarića, 3D umjetnika i ilustratora, osnivača Iggy-designa te dobitnika brojnih nagrada.

 -Već preko 12 godina bavim se 3D modeliranjem, ilustracijama, dizajnom, animacijom i prodajom modela te umjetničkim akcijama u Slavonskom Brodu i šire za svoj gušt, ali i za klijente i studije. Također sam pisao i članke za svjetske časopise koji se tiču 3D grafike. Za svoj sam rad primio brojne nagrade. Iza mene je i desetogodišnje iskustvo u gaming industriji. Naime, cijeli sam svoj umjetnički svijet preselio u 3D modele i animacije, a sve je krenulo od mog osobnog interesa za igrice. Rekao bih da u svijetu gaming industrije ima više mjesta za napredak nego u standardnoj umjetnosti. Tu sam se pronašao i tu i dalje rastem. Nikada nisam tražio posao u ovom području, već sam išao putem dizajniranja 3D modela koje sam stavljao u prodaju. Želja mi je bila načiniti portfolio svojih radova, kako bi zainteresirani mogli kupiti gotove modele koje će koristiti u svojim igrama. Jedna od bitnih stvari koje sam morao napraviti, kako bih od svog rada živio, odnosno zarađivao, je reklama. Kad imaš reklamu, ljudi lakše dođu do tebe i do onoga što nudiš pa te mogu i zaposliti. Za ovakav tip radova, kao što su moji, postoje specijalizirane trgovine, međutim vremenom sam naučio da su i društvene mreže jako bitne. Ako tražite posao, ArtStation je odličan artistički sajt, specijaliziran za gaming industriju. Preporučio bih i DeviantArt, koji je generalno umjetnički. Na vama je da odlučite na koji način ćete se promovirati, ali iz iskustva mogu reći kako je najbolje biti svuda po malo. Poslodavci su uglavnom ok, no u rjeđim slučajevima mi se znalo dogoditi da me ne plate. Tada bih taj svoj „kupljeni“ rad dao ljudima da ga besplatno skidaju te se time dodatno ispromovirao. Imao sam jednog poslodavca s kojim sam išao u Seattle i Boston na PAX konvencije, što mi je bilo izvanredno iskustvo- govori Puškarić.
 No, vratimo se „Vesni” sa početka priče. Nekada mjesto kupnje, druženja i okupljana Brođana, danas je jedan od najvećih problema vizualnog uređenja središnjeg dijela Grada. Puškarić je podijelio s nama otkuda mu inspiracija za ovakav redizajn.

 -To je bio moj misaoni izlet. Zapravo, ono što sam ja zamislio je da „Vesna“ više ne bude robna kuća, već turistički simbol grada. Kao što, recimo, Seattle ima Space Needle, i Brod bi mogao imati svoju futurističku građevinu koja bi bila kombinacija restorana i kafića, mjesto na kojem bi Brođani ponovno mogli uživati i družiti se. No, nisam preduboko zalazio u razradu, već me prvenstveno zainteresirao njen vizualni identitet. 


Jedan od Puškarićevih zapaženijih radova u zadnje vrijeme je Mecha Heart, koji možete pogledati na https://www.artstation.com/artwork/o2Z3dz .

 -Ideja za Mechanic Heart mi se rodila prije nekoliko godina, međutim zbog manjka vremena nikako nije dolazila na red njegova izrada u 3D grafici. Nedavno me na to potaknuo prijatelj i drago mi je da sam ga poslušao jer je svrstan među top 10 najpopularnijih modela na Sketchfabu. Osim toga, dobio je i „Staff-pick“- otkriva. 


Na pitanje gdje se vidi za nekoliko godina, odgovara: -Vidim se sa potpunom individualnom slobodom, radeći sam za sebe, što bi bilo idealno, ili u nekoj dobroj gaming firmi. Ono što bih volio je češće ići na izlete, jer sam trenutno uglavnom za kompjuterom, no ne bih se preselio negdje izvan Hrvatske. Naravno, bilo bi zabavno s vremena na vrijeme negdje otputovati, ali se i vratiti. Sviđa mi se moja samostalnost, iako volim raditi i suradnje. Gaming industrija je relativno mal svijet u kojem se svi manje-više znamo, što je odlično. Iskusniji umjetnici inspiriraju mlađe. Svi pratimo nove trendove jer se tehnologija brzo mijenja. U svojim radovima nastojim promovirati ne samo sebe, već i Brod. Budući da sam član Kulturno-umjetničkog društva „BERISLAVIĆ“, na jednog od likovnih kolonija je nastala moja vizija čaplje, prvo naslikana olovkom na papiru, a onda i razrađena u 3D verziji, za koju sam, također od Sketchfaba, dobio nagradu. Ono čime se još bavim je savjetovanje u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu jer postoji inicijativa za novi smjer RCK. No, tko zna dokud ću sve dogurati. Samo nebo mi je granica.
 Igorovi se radovi mogu pronaći na Instagramu, Iggy-design, na ArtStationu, Igor Puškarić, na kojemu se nalazi link https://linktr.ee/IgorPuskaric preko kojega se može doći i do ostalih stranica te na Sketchfabu, Iggy-design.