Naslovna / Parlamentarni izbori / Raste broj oboljelih od gripe, vrhunac se očekuje za dva tjedna

ZDRAVLJE

Raste broj oboljelih od gripe, vrhunac se očekuje za dva tjedna

Evo kako se zaštititi.

Raste broj oboljelih od gripe, vrhunac se očekuje za dva tjedna
035portal
  • 2018-01-05 07:59:00

Od početka prosinca broj oboljelih od gripe u stalnom je porastu, broj službeno prijavljenih slučajeva tjedno raste za po nekoliko stotina, a vrhunac sezone gripe očekuje se za 2-3 tjedna.


Posljednjeg tjedna prosinca službeno je prijavljeno 660 oboljelih od gripe, iako je stvarni broj oboljelih uvijek veći, a može se očekivati da će se na vrhuncu epidemije taj broj kretati između 1000 i 2000 oboljelih tjedno, kaže voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Bernard Kaić.


Trenutačno u Hrvatskoj prevladava virus tipa B tipa , i to soj koji nije sadržan u ovogodišnjem cjepivu, no Kaić naglašava kako to ne znači da cjepivo ne pruža zaštitu.


Dr. Rončević,epidemiolog iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, savjetuje uzimanje vitaminskih pripravaka, toplih napitaka te juha koje će pomoći organizmu pri oporavku.


Najbolji lijek za gripu i prevenciju njezinog širenja svakako je mirovanje. Gripa je ozbiljna bolest i ako se u potpunosti ne izliječi, može imati ozbiljne komplikacije i za potpuno zdrav organizam.


Izvor: Novi List