Naslovna / Parlamentarni izbori / Preminuo p. Albert Thielemeier, dugogodišnji svećenik iz Podvinja i počasni građanin Slavonskog Broda

INFORMACIJE I VIJESTI

Preminuo p. Albert Thielemeier, dugogodišnji svećenik iz Podvinja i počasni građanin Slavonskog Broda

Posljednji ispraćaj patera Alberta bit će u četvrtak 17. studenog 2016. godine u Knechstedenu pokraj Kölna u Njemačkoj

Preminuo p. Albert Thielemeier, dugogodišnji svećenik iz Podvinja i  počasni građanin Slavonskog Broda
035portal
  • 2016-11-09 13:58:00

 U ranim jutarnjim satima, u srijedu 9. studenog u 90. godini života i 56. godini svećeništva, u bolnici u njemačkome gradu Neussu preminuo je pater Albert Tielemeier, redovnik misionar Družbe Duha Svetoga, dugogodišnji svećenik na službi u župi sv. Antuna u Podvinju, bolnički kapelan u brodskoj Općoj bolnici, veliki humanitarac i počasni građanin grada Slavonskog Broda. Sprovodni obred bit će u četvrtak 17. studenog 2016. godine u Knechstedenu pokraj Kölna u njegovoj rodnoj Njemačkoj. Iz župe Podvinje najavili su organizaciju prijevoza na posljednji ispraćaj patera Alberta.


Pater Albert Thielemeier je rođen 31. srpnja godine 1927. godine u Westenholtzu kod Delbrückea u Njemačkoj. Nakon osnovne škole, izučio je za električara. Potom je ušao u Klasičnu gimnaziju Duha Svetoga u Menden/Sauerlandu koju su vodili pateri Spiritanci.

Odlučuje postati misionar te ulazi u jednogodišnji novicijat misijske Družbe Duha Svetoga. Nakon novicijata nastavlja studij filozofije i teologije na Teološkom fakultetu Spiritanaca u Knechtstedenu kod Neussa, a potom i na papinskom Sveučilištu Gregoriana u Rimu.


Godine 1960. Zaređen je za svećenika u Knechtstedenu. Nakon ređenja poglavari ga šalju na daljnji studij u Belgiju, na Katoličko sveučilište u Löwen. Po završetku tog studija postaje docentom filozofije na Teologiji u Knechtstedenu i u Frankfurtu.

Godine 1969. imenovan je provincijalom njemačke provincije misijske Družbe Duha Svetoga, a 1974. godine pozvan je na službu generalnog asistenta u Generalatu Kongregacije Duha Svetoga u Rimu. Kao redovnički poglavar redovito je u više navrata posjećivao svoju subraću misionare u raznim zemljama Afrike, Sjeverne te Južne Amerike.


Godine 1981. General Reda šalje, tada 54-godišnjega, patera Alberta u ondašnju Jugoslaviju. Njegova je zadaća bila raditi na misijskoj animaciji i duhovnim zvanjima. Pune 33 godine, od 1983. sve do 2016. pater Albert je na službi u Đakovačko-srijemskoj biskupiji, danas Đakovačko osječkoj nadbiskupiji: najprije dvije godine kao pastoralni suradnik u župi sv. Nikole u Sikirevcima, te kroz gotovo 30 godina (9 godina kao župnik, 16 godina kao župni vikar i 5 godina umirovljeništva) u župi sv. Antuna Padovanskog u Podvinju/Slavonski Brod.


Osam godina pater Albert je obavljao i službu bolničkog kapelana u Općoj bolnici 'Dr. Josip Benčević' u gradu Slavonskom Brodu. U duhovnoj skrbi kao bolnički kapelan s puno je ljubavi i gorljive zauzetosti za čovjeka u potrebi, pretakao vjeru u djela te podsjećao na svetost ljudskog života od začeća do naravne smrti. Riječima ohrabrenja, pozivanjem na praštanje i humanitarnu pomoć potrebitima tijekom Domovinskoga rata, svojom prisutnošću i molitvom davao je nadu napaćenom i ratom unesrećenom hrvatskome narodu. Svaki susret s njim nasluti Božju ljubav, a njegova redovnička i svećenička blagost i dobrota poticaj je za rast u vjeri i radosno življenje kršćanstva.

Tijekom svog boravka u Hrvatskoj pater Albert se uvelike trudio i na planu buđenja novih svećeničkih i redovničkih zvanja te podizanja odgovornosti svih vjernika za ostvarenje misijskog poslanja Crkve. Bio je i član Druge biskupijske sinode đakovačke i srijemske. Godine 2011. proglašen je počasnim građaninom grada Slavonskog Broda za 50 plodonosnih godina misništva služeći čovjeku i Crkvi.


Ivica Vlašić