Naslovna / Parlamentarni izbori / Poštujte naše znakove

SERVISNE INFORMACIJE

Poštujte naše znakove

Kreće nova školska godina, vozači pazite na naše školarce

Poštujte naše znakove
Ivica Jankovic
  • 2019-09-04 07:45:00

 Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske, i ove godine provode Akciju „Poštujte naše znakove“ s ciljem senzibiliziranja javnosti te svih sudionika u prometu, na povećanu prisutnost i sudjelovanje djece u prometu, posebice prvašića, onih koji po prvi puta kreću u školu, te započinju sa svojim samostalnim sudjelovanjem u prometu. Policijski službenici su tijekom kolovoza u zajedničkoj suradnji sa vlasnicima i upraviteljima cesta obišli prometnice u blizini škola s ciljem nadzora, te ukazali na nedostatke i ispravak nepravilnosti.


Policijski službenici će u mjesecu rujnu, posebno u vrijeme početka i završetka nastave, pojačano nadzirati zone oko škola, prilazne ceste, ulice i raskrižja u neposrednoj blizini škola, a radi nesmetanog i sigurnog dolaska i odlaska djece u školu i natrag svojim domovima. Policajci će posebno pojačano postupati prema nediscipliniranim vozačima, onima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima, te kažnjavati za prekršaje vozače nepropisno parkiranih i zaustavljenih vozila u zonama škola, a posebice vozače koji ne poštuju ograničenja brzine kretanja vozila.


Tijekom trajanja Akcije „Poštujte naše znakove, policajci će pojačano nadzirati i autobuse koji prevoze školarce, kontrolirajući između ostaloga i tehničku ispravnost. Također će organizirati i provoditi ciljane nadzorne aktivnosti u prometu.


Policija apelira na sve vozače i sudionike na povećan oprez i maksimalnu pozornost u prometu, poštivanje prometnih propisa, posebno brzine kretanja na prometnicama, a naročito u zonama škola i blizini pješačkih prijelaza jer su djeca, posebice prvašići, zbog nižeg rasta teže uočljiva u prometu, te zbog zaigranosti često reagiraju nenadano i nemaju još u potpunosti razvijen osjećaj za procjenu opasnosti.

Također je važno da roditelji pokažu svojoj djeci put do škole, i to, ne najkraći nego najsigurniji, ili ih osobno dovedu i dođu po njih po povratku iz škole kućama, a ako djecu dovoze vozilima, da svojim primjerom ukažu na uzorito ponašanje u prometu. Policija poziva roditelje da svojim osobnim primjerom pokažu kako se pravilno ponaša u prometu, nikako nepoštivanjem prometnih propisa, jer time kod djece stvaraju dobre navike, za njihovu sigurnost i sigurnost drugih sudionika u prometu.

 


Foto: Arhiva