Naslovna / Parlamentarni izbori / Poskupljuju i pravne usluge: Odvjetničke 50%; javni bilježnici još nemaju tarifu?

RADAR

Poskupljuju i pravne usluge: Odvjetničke 50%; javni bilježnici još nemaju tarifu?

Poskupljuju i pravne usluge: Odvjetničke 50%; javni bilježnici još nemaju tarifu?
Portal035
  • 2023-01-11 10:00:33

Nakon što su u studenome prošle godine svoje usluge za 50 posto podignuli odvjetnici, u javnosti se proširila vijest da bi i javni bilježnici mogli podići cijene za 30 posto. Na naš upit kada se mogu očekivati nove tarife javnobilježničkih usluga, iz Hrvatske javnobilježničke komore kažu kako "nemaju saznanja ni informacija o poskupljenju javnobilježničkih usluga s početkom 2023. godine".

 Vrijednost bodaIz javnobilježničkih krugova, međutim, doznali smo da i oni traže poskupljenje svojih usluga koje nisu rasle od 1994., odnosno punih 29 godina. "Toliko se nije, naime, mijenjao cjenik naših usluga", kazali su nam neki javni bilježnici dodajući kako čekaju donošenje novog pravilnika o javnobilježničkim uslugama.Za razliku od njih, odvjetnici su cijene svojih usluga podignuli sredinom studenoga, i to za velikih 50 posto. Iz Hrvatske odvjetničke komore navode da su 5. studenoga 2022. na snagu stupile izmjene tarife o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika kojom je promijenjena vrijednost boda. Osnovni razlog za promjenu je, kažu u Komori, činjenica da vrijednost boda nije mijenjana 28 godina, dok je u tom razdoblju došlo "do znatnog porasta troškova obavljanja odvjetničke službe kao posljedica porasta cijena svih dobara i usluga". Tvrde, naime, da, iako je vrijednost boda u iznosu od 10 kuna (1,33 eura) službeno utvrđena 2004. godine, još je i prije, u razdoblju od 1994. do 2004., vrijednost boda stvarno iznosila 10 kuna, a sve stoga jer je po tada važećoj tarifi odvjetnicima uz nagradu koja se obračunavala po vrijednosti boda od osam kuna pripadala i paušalna nagrada, za sve sporedne radnje obavljene u postupcima, u iznosu od 25 posto od ukupnog iznosa nagrade. Upozoravaju tako da se vrijednost boda iz tarife o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika nije mijenjala od 1994. do 2022. godine. Iz toga proizlazi, kažu, da su se u razdoblju od 1994. do 2022. znatno promijenile okolnosti koje su odlučujuće za utvrđivanje vrijednosti boda. Stoga smatraju da je bilo nužno vrijednost boda uskladiti s porastom troškova obavljanja odvjetničke službe (troškovi prostora u kojemu odvjetnici imaju svoje odvjetničke urede, troškovi plaća zaposlenika odvjetničkih ureda, uredske opreme i materijala te razni drugi svakodnevni nužni izdatci), porastom cijena svih usluga i dobara te rastom prosječne plaće u Hrvatskoj.

 FleksibilnostPrema podatcima Državnog zavoda za statistiku, 1994. godine prosječna netoplaća u Hrvatskoj iznosila je 1247 kuna, a u 2021. ona je bila 7129 kuna, što je povećanje od 571,7 posto. Dakle, cijena troškova obavljanja odvjetničke službe i iznos prosječne netoplaće u RH značajno su rasli dok je vrijednost boda prema kojemu se utvrđuje nagrada i naknada troškova za rad odvjetnika u navedenom dugom razdoblju ostala ista. Hrvatska odvjetnička komora naglašava da je tarifa propis koji sadrži ne samo iznose naknada za rad odvjetnika nego i pravna pravila utvrđivanja naknada, što uključuje mogućnost odstupanja od tih iznosa u okviru pravila tarife. Tarifa nudi odvjetniku i stranci širok spektar mogućnosti za određivanje cijene pravne pomoći bez obzira na vrstu predmeta. To, primjerice, znači da stranka i odvjetnik mogu ugovoriti nagradu za rad u razmjeru s uspjehom u postupku, paušalnu nagradu za rad, nagradu po satu rada, a uzimajući u obzir sve okolnosti obavljenog posla i koristi koje ima stranka pojedine stavke tarife moguće je i sniziti do 50 posto.U HOK-u drže da je, imajući u vidu sve navedeno, tarifa dovoljno fleksibilna da se ovisno o predmetu nađe ravnoteža između obavljene usluge i njezine cijene s obzirom na obavljene poslove i koristi koje je stranka ostvarila.

 Tomislav Prusina/ Glas Slavonije